Workshop Ton ten Broeke Klantendag XpertHR 2015

Leidinggeven aan veranderen, kan dat?

Diese Seite ist auf Deutsch nicht verfügbar. - lesen auf Niederländisch:


Onlangs gaf ik een presentatie ‘Leidinggeven aan veranderen, kan dat?’. Als we ervan uitgaan dat mensen zich niet laten dwingen, dat ze uiteindelijk doen wat ze zelf willen - kun je dan wel leidinggeven aan verandering? Mensen lopen niet over gebaande paden, maar maken (net als olifanten die dwars door de dorpen lopen) olifantenpaadjes.

Uit vele onderzoeken blijkt dat er geen directe relatie is tussen het ontwerp van de verandering en de manier waarop mensen zich gaan gedragen in de praktijk. Zij geven betekenis aan de verandering in hun eigen vertrouwde groepje. Heb je als leidinggevende toegang tot deze informele gesprekken, de onderstroom, en weet je bijvoorbeeld wie de ‘informele leiders’ zijn in het groepje?

Je bent als leider slechts ten dele in control over wat er in de organisatie gebeurt. Zo heb je bijvoorbeeld maar weinig zicht en grip op de lokale experimentjes en gedachtenontwikkelingen of lokale ontwikkelingen die op gang komen als reactie op de verandering. ‘Oplossingen’ zijn heel contextspecifiek en niet kopieerbaar.

 

Janneke de Boer-Boleij tekende mee met mijn verhaal en maakte deze leuke compacte samenvatting.