razendereporters 111959491109

Razende Reporters die verdiepen, verbinden en vasthouden

Drie werkzame principes van organisatiejournalistiek tijdens jouw conferentie

Cette page n'est pas disponible en français - Vue en Néerlandais:


Als collega’s van Kessels & Smit werden we gevraagd om mee te denken in het ontwerp en het faciliteren van een leiderschapsconferentie voor de top200 van een grote organisatie. Met een team van collega’s gingen we aan de slag.

 

  • Een interessante key note spreker? Check.
  • Een gevatte gespreksleider met humor? Check.
  • Een gevarieerd programma aan workshops en paneldiscussies? Check.

 

Voor nog meer impact, voegden we er als organisatiejournalisten een ingrediënt aan toe. Twee razende reporters die gedurende de dag, inzichten ophalen, verbinden en vasthouden. Een interventie die ín het moment verdiept en een krachtig instrument om inzichten na de conferentie vast te houden. Zo is de impact van je event nóg groter.

 

Onze aanpak

Organisatiejournalisten Derk en Marijke gingen tijdens de conferentie met hun podcastgear aan de slag. Gewapend met microfoon en opnameapparatuur verzamelden ze een paar uur aan soundbites. Derk vertelt: “Op verschillende momenten gedurende de dag, kwamen we kort bij elkaar om de input die we hadden verzameld naast elkaar te leggen. Waar gaat het vooral over? Dat leidde op de dag al tot een duidelijke indeling van drie thema’s”.

 

“Na afloop van de conferentie gingen we aan de slag met het scripten van de podcast. De drie thema’s stonden als raamwerk. Eromheen maakten we de link met verschillende interviews, praatten we de soundbites aan elkaar en voegden we reflectievragen toe”, voegt Marijke toe. Zo heeft de podcast niet alleen het karakter van terugkijken, maar gaat het ook verder waar de leiderschapsconferentie gebleven was.

 

Impact

We ontdekten drie werkzame principes achter deze organisatiejournalistieke interventie.

 

  1. Verdiepen: Razende Reporters als interventie op zichzelf
    Het valt wel op, twee reporters met opname apparatuur die steeds met individuen of duo’s staan te praten en op te nemen. Hoewel niet íedereen geinterviewd wordt, staat bewust of onbewust wel iedereen stil bij de vraag: wat vind ik er eigenlijk van? Als mij nu een vraag gesteld wordt, welk inzicht deel ik dan? Met welke actie loop ik naar buiten?
  2. Verbinden: op de inhoud en op elkaar
    De interviews die we met deelnemers houden zijn soms 1 op 1, maar vaker nog zijn het duo-interviews. Dat brengt namelijk een ander gesprek op gang: een uitwisseling tússen twee personen wat leidt tot nieuwe inzichten en onverwachte verbindingen.
    Behalve een verbinding met elkaar, verleidt het ook tot een verbinding van de theorie naar de dagelijkse werkpraktijk. Als je zo luistert naar de keynotespreker, wat herken je dan op jouw afdeling? Of, waar zou je in jouw team direct mee aan de slag willen gaan? Op die manier wordt de input die op zo’n dag gegeven wordt, iets van deelnemers zelf. Het zijn vragen die een externe inhoud naar binnen doet keren.
  3. Vasthouden: de toekomst begint nu
    Je zal maar manager zijn en deelnemen aan een leiderschapsconferentie. Boeiende thema’s, gesprekken en collega’s passeren de revue. Je notitieblokje staat vol gepend en vol inzichten en inspiratie rijd je aan het eind van de dag naar huis.
    De volgende ochtend sta je weer in de dagelijkse werkpraktijk. Voor je het weet maakt de opgedane inspiratie plaats voor de waan van de dag. Niet gek en ook niet erg. Toch is het wel fijn als de razende reporters nog even om de hoek komen kijken. Met een serie van podcasts die je even terugbrengen naar de conferentie. Terug naar dat inzicht én vooruitblikkend, naar de toekomst die nu begint. Wat wil ik vandaag anders doen?

 

 

Wil je ook de impact van een bijeenkomst vergroten? Neem contact met ons op.

 

Meer weten over organisatiejournalistiek?