docenteningesprekshutterstock

Ontwikkeling van een positief schoolklimaat: gesprekken als hefboom voor organisatie-ontwikkeling

Cette page n'est pas disponible en français - Vue en Néerlandais:


Positief Onderwijs gaat over de vraag hoe we in school structureel aandacht kunnen besteden aan bekwaamheden die leerlingen helpen om te floreren, tijdens de schooltijd en erna. Er is een schat aan beproefde lesmethoden en programma’s beschikbaar, denk aan mindfulness op school, Positive Behaviour Support projecten, Deep Democracy, talentlessen, en de Gelukskoffer. Die zijn onmisbaar en waardevol. En ze werken vooral als er in de hele school een klimaat heerst waarin naast aandacht voor prestaties ook consistent oog is voor welbevinden, talent, energie, en positieve relaties. Niet alleen voor de leerlingen, ook voor de docenten.  


Hoe geef je leiding aan de ontwikkeling van zo'n positief schoolklimaat? Schoolleider en onderzoeker Mathew White van de Adelaide University heeft er een duidelijk antwoord op: “Leidinggeven aan positief onderwijs? Dat betekent vooral zorgen voor positieve gesprekken, in plaats van negatieve. Door de gesprekken te beïnvloeden, beïnvloed je het hele klimaat in de school.”

 

Positieve, energiegevende gesprekken: hoe werkt dat?

White beschrijft in feite een praktijk van organisatieontwikkeling die Gervase Bushe en Bob Marshak (2014) wel ‘dialogisch’  noemen. Hierbij benader je de organisatie in essentie als een ‘proces van organiseren’ dat continu doorgaat en elke dag wordt gevormd door de optelsom van alle verhalen en gesprekken tussen mensen. Verandering komt tot stand op dezelfde plek waar alledaagse beslissingen en betekenisgeving ontstaan: in informele gesprekken in de wandelgangen, en in de geplande dialogen zoals functioneringsgesprekken en heidagen.

 

Hoewel er natuurlijk meer is dat je kunt doen om positief onderwijs vorm te geven, zoomen we in bijgaand artikel, dat verscheen in Tijdschrift voor Positieve Psychologie, daarop in: de gesprekken als hefboom. De essentie van op deze manier veranderen is dat je niet praat over de verandering, maar de verandering doet. Je geeft vorm aan de beweging die je wenst te zien door je gesprekken een positieve, energiegevende draai te geven. Hoe doe je dat? Daar gaan we naar op zoek. 

 

Meer leren over bouwen aan Positief Onderwijs?

In maart 2019 starten we met een Appreciative Inquiry Lerend Netwerk Positief Onderwijs. Het is een community-of-practice en leergang in één waar je je eigen school of instelling een stap verder kan helpen en tegelijk je kracht als veranderaar ontwikkelt doordat je met waarderend onderzoek leert werken. Hier lees je meer over de opzet en over hoe je je kunt opgeven. 

  

Deze blog is een onderdeel van de blogreeks 'Positief Onderwijs'.