Diese Seite ist auf Deutsch nicht verfügbar.
Sprache wählen
Niederländisch,
Englisch
Vanuit nieuwsgierigheid naar Positieve Psychologie ging Rosa Helmantel in september op pad met Theo Visser en Ilse Boersma. Wat is Positieve Psychologie? En hoe kun je het als leidinggevende inzetten? In deze blog beschrijft ze haar ervaringen over de tweedaagse training ‘Positieve psychologie’ voor leidinggevenden.
Zonnebloemen groeien altijd richting de zon: een wonderlijk fenomeen dat we, als we goed om ons heen kijken, overal terugzien in de natuur. De neiging van organismen om zich te richten naar de zon, noemen we ook wel het heliotropisch effect. Mensen hebben ook deze neiging en voelen zich aangetrokken tot het positieve. Activiteiten die hen energie geven, mensen met wie ze graag samenwerken en ook een positieve leidinggevende. Maar hoe werkt dat precies? Welk effect heeft die positiviteit? En hoe kunnen we zorgen voor meer energie en resultaat op de werkvloer?
Positieve psychologie is een stroming binnen de psychologie die zich focust op het beantwoorden van deze vragen. In deze blog nemen we je in vogelvlucht mee in het gedachtegoed van de positieve psychologie en wat je als leidinggevende kunt doen om dit gedachtegoed in de praktijk te brengen.
Wat is positieve psychologie?
Positieve psychologie is de wetenschappelijke studie van ‘optimaal menselijk functioneren’. Deze studie ontdekt, versterkt en verspreidt de factoren die ervoor zorgen dat individuen en organisaties floreren. Positieve psychologie is gericht op het versterken van welbevinden en optimaal functioneren. De focus ligt op het ontdekken van de oorzaken van succes in plaats van de oorzaken van falen.
Welk effect heeft positiviteit?
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een focus op ‘hoe we floreren’ positieve effecten heeft op individuen en organisaties. Positieve emoties zorgen namelijk voor een verbreding van ons bewustzijn en onze aandacht. Er komt energie vrij voor actie, wat een positief effect heeft op het welbevinden. Dit welbevinden zorgt op de werkvloer voor meer productiviteit, meer creativiteit, een hogere klanttevredenheid en uiteindelijk ook een hogere omzet. Er is minder verzuim onder medewerkers, er zijn minder incidenten en er is minder verloop op de werkvloer. Oftewel; veel positieve effecten.
Wat kun je als leidinggevende doen?
Het is duidelijk dat inzetten op positieve psychologie belangrijk is. Maar hoe kun je als leidinggevende aandacht besteden aan positieve psychologie op de werkvloer? Deze vraag was aanleiding voor IGOM om een training te organiseren waarin leidinggevenden concreet aan de slag gingen met het toepassen van positieve psychologie binnen hun eigen werkpraktijk.
Tijdens de training keken we naar verschillende thema’s uit de positieve psychologie die helpend zijn om als leidinggevende in praktijk te brengen. We verdiepten ons bijvoorbeeld in het thema talent. Wat is het? Hoe herken je het? Maar vooral: hoe zorg je ervoor dat medewerkers optimaal gebruik kunnen maken van hun talenten? Ook passeerde het thema bevlogenheid de revue. Hoe houd je mensen bevlogen en enthousiast zodat ze in jouw organisatie blijven werken? De deelnemers brainstormden met elkaar over wat je kunt doen om de sfeer in je team te verpesten en juist te optimaliseren. De conclusie was dat je als leidinggevende veel invloed hebt op de sfeer in je team en op de bevlogenheid van je medewerkers.
Maar hoe oefen je die invloed als leidinggevende dan uit? We vroegen deelnemers na afloop van de training wat ze in hun team nu concreet gaan doen om positieve psychologie toe te passen. Zo gaat één van de deelnemers meer inzetten op de talenten van medewerkers. Een ander kiest juist voor het meer toepassen van waarderende intervisiemethoden. Weer een ander gaat meer aandacht besteden aan de energiegevers van mensen en nog een ander wil medewerkers vooral aan het denken zetten door prikkelende (positieve/waarderende) vragen te stellen.
De antwoorden bevestigen dat er niet één weg is die naar Rome leidt. Positieve psychologie vraagt een andere manier van naar de wereld kijken, waarin we kansen, talenten en succesfactoren zien en juist die gebruiken als uitgangspunt. Met andere woorden: kunnen we ons -net zoals zonnebloemen dat doen- wat vaker richten op de zon?
Meer weten?
Ben je geïnteresseerd geraakt in het gedachtegoed van de positieve psychologie, wil je het zelf meer toepassen of wil je meer weten over de training Positieve Psychologie voor leidinggevenden? Neem dan contact op met Theo Visser of Ilse Boersma.