DSC00600

Diese Seite ist auf Deutsch nicht verfügbar. - lesen auf Niederländisch:


Kenniswerk, kennisproductiviteit, innovatie, creativiteit… allemaal begrippen die centraal stonden op onze eerste dag van de kenniswerker op 31 mei in de gebouwen van Leuven Inc. te Leuven. Met een enorm inspirerende mix aan sectoren (grote en kleine bedrijven, onderwijs, social profit, overheid, verenigingen…) werkten we de hele dag aan vraagstukken die hiermee samenhangen:

  • Hoe creëer je ruimte in je organisatie om creatieve ideeën te ontwikkelen?
  • Hoe kan je goed omgaan met de grote hoeveelheid aan informatie die elke dag op je afkomt?
  • Op welke manier kan je de kennis die je nu al in huis hebt, nog beter benutten?
  • Hoe is het gesteld met de innovatie-kracht van je organisatie?

 

Het begrip kenniswerker en kenniswerk is de afgelopen jaren geïntroduceerd door mensen als Peter Drucker, Joseph Kessels en Matthieu Weggeman. Een kenniswerker is iemand die vanuit zijn passie en talent voortdurend op zoek is naar nieuwe kennis en informatie, die zich voortdurend de vraag stelt wat die nieuwe kennis betekent voor zijn praktijk en die de nieuwe inzichten vertaalt in stapsgewijze verbeteringen of radicale innovatie van producten, diensten en processen. Kenniswerk in onlosmakelijk verbonden met concepten zoals talent, passie, zelfsturing, ondernemerschap, intrinsieke motivatie, flow, innovatie….

 

Op vraag van Agoria heeft Kessels & Smit onderzoek gedaan naar wat kenniswerk is, hoe je een werk/leeromgeving creëert voor kenniswerkers, hoe je leiding geeft aan kenniswerkers en hoe je als bedrijf aantrekkelijk bent, wordt en blijft voor kenniswerkers. Het geheel heeft geleid tot de website http://www.dekenniswerker.com, een informatieve website met achtergrondinformatie en tools.

Op de website kan iedereen die dat wil de kenniswerkers-test invullen. Door het invullen van die test kom je te weten in hoeverre jij in je huidige rol een kenniswerker bent. De test vind je hier: http://tool.dekenniswerker.be

 

Het werd een ontzettend boeiende dag met bijdragen van Joseph Kessels over het belang van kenniswerk en de daaraan verbonden consequenties voor organisaties en zelfs verder, de samenleving. Hubert De Neve (HR-director bij IMEC) bracht het verhaal over hoe ze bij hem in de organisatie plaats geven aan kenniswerk en kenniswerkers.

 

Op 14 juni 2010 gaat een volgende editie van de ‘dag van de kenniswerker’ door op de Maliebaan in Utrecht. Voor meer informatie: kenniswerker@kessels-smit.com

Op het einde van dit jaar wordt ook een volgende editie gepland in samenwerking met Leuven Inc. en Agoria. Meer informatie volgt snel.