logouvt

Effecten van werken met sterke punten: nieuw onderzoek

Diese Seite ist auf Deutsch nicht verfügbar. - lesen auf Niederländisch:


Werken met talenten en sterke punten neemt toe. We kijken steeds meer niet alleen naar 'ontwikkelpunten' maar ook naar wat mensen in huis hebben, waar hun kracht en drive ligt. Wat heeft dat voor effecten? Op mensen en op organisaties? We zijn er nieuwsgierig naar en doen daarom met de Universiteit van Tilburg een onderzoek!

 

Werken met sterke punten: effecten

Er is enig bewijs dat het werken met sterke punten positieve effecten heeft op:

  • welbevinden van mensen: doen waar je goed in bent geeft energie
  • behoud van collega's: waar je talent de ruimte krijgt, wil je blijven!
  • innovatief vermogen van een organisatie
  • productiviteit en prestatie

Graag willen we dat echter wat meer gericht en systematisch onderzoeken, en ook specifiek voor de Nederlands/Vlaamse context.

 

Het onderzoek

We hebben daarom een onderzoeksgroep opgezet met zeven gemotiveerde studenten van de Master opleiding Human Resource Studies, onder begeleiding van universitair docent Marianne van Woerkom (Universiteit van Tilburg) en adviseurs Saskia Tjepkema en Mara Spruyt (Kessels & Smit).


Door in verschillende organisaties een vragenlijst af te nemen bij medewerkers, direct leidinggevenden en HR professionals willen wij zicht krijgen op de effecten die een sterktebenadering (of juist het ontbreken daarvan) heeft op onder andere commitment, motivatie, welbevinden, productiviteit en innovativiteit van mensen.

 

De resultaten verwachten we deze herfst te kunnen presenteren.

 

Meedoen?

Er is al een flink aantal organisaties geinteresseerd. En er is ruimte voor meer! Wie het interessant vindt om deel te nemen, kan contact opnemen met de onderzoekers. We kunnen dan vragen beantwoorden en meer uitleg geven. Het is niet nodig om een volledige 'sterke punten' aanpak te hebben. Elke organisatie die benieuwd is naar de mate waarin mensen zich aangesproken voelen op hun talenten, en het gevoel hebben dat ze die kwijt kunnen in hun werk, kan meedoen.

 

Met behulp van een vragenlijst brengen de onderzoekers in beeld in hoeverre mensen de omgeving ervaren als 'talentgericht' en wat voor effecten dat heeft op zaken als welbevinden, innovatie en prestatie. Deelnemende organisaties krijgen een geanonimiseerde terugkoppeling en als er voldoende animo voor is organiseren we ook een uitwisselbijeenkomst.

 

Meer informatie?

Overweegt u om zich aan te melden, wilt u meer informatie of op de hoogte gehouden worden van het onderzoek? Neem gerust contact op met het onderzoeksteam!

 

Contact:

Marianne van Woerkom: m.vanwoerkom@uvt.nl

Saskia Tjepkema: tjepkema@kessels-smit.com

Mara Spruyt: spruyt@kessels-smit.com