Waarderende werkvormen

Cette page n'est pas disponible en français - Vue en Néerlandais:


De behoefte aan waarderende werkvormen lijkt te groeien. Steeds vaker ontmoet ik mensen die toe zijn aan een ‘ander gesprek’ en graag aan de slag gaan op een waarderende manier. Samen met collega’s van K&S hebben we de afgelopen tijd weer een aantal nieuwe werkvormen bedacht en die delen we graag.

 

Tijdens bijeenkomsten georganiseerd in samenwerking met Talent College maken we gebruik van onderstaande werkvormen en dit levert telkens weer veel moois op.

 

Waarderende speeddate

Ga je de komende tijd weer met een groep aan de slag en lijkt het je leuk om op een nieuwe manier kennis te maken? Start de eerste bijeenkomsten dan met een waarderende vorm van speeddaten. Dit zorgt niet alleen voor positieve energie tijdens de rest van de bijeenkomst, deelnemers komen in korte tijd ook veel over elkaar te weten en maken zo een fijne start met elkaar.

Hoe gaat het in z’n werk?

Nadat je een aantal voorbeelden van vragen gericht op positieve ervaringen deelt, vraag je de deelnemers om zelf een waarderende vraag op te schrijven. Iedereen krijgt een kaart voor zijn of haar eigen vraag. Als iedereen zover is, verzamel je de kaarten en kun je aan de slag! Vraag iedereen om te gaan staan en een gesprekspartner op te zoeken en geef ze 90 seconden om antwoorden op de vraag uit te wisselen. Na de 90 seconden wisselt iedereen, net zo lang tot alle vragen aan de orde zijn gekomen.

Voorbeelden van vragen

 • waar moest je afgelopen week hard om lachen?
 • wat is het laatste compliment dat je hebt gekregen?
 • waar kijk je voor de komende tijd naar uit?

Laat je vooral verrassen door de mooie vragen van deelnemers.

Deze waarderende vorm van speeddaten laat deelnemers niet alleen kennismaken met elkaar maar ook gelijk met de kracht van waarderende vragen. Ze zetten de bril van het waarderende perspectief alvast een keer op door zelf vragen te bedenken én te ervaren hoe dit soort vragen je aan het denken zetten. Meerdere vliegen in één klap dus!

 

360 graden feedback

Ben je zelf ook benieuwd wat waarderende vragen je opleveren? We zijn bijna allemaal bekend met de term 360 graden feedback waarbij je input uit je omgeving verzameld over je ‘verbeterpunten’. Maar weet jij ook waar je collega je ontzettend krachtig in vindt? En wat voor taken hij of zij met een gerust hart aan je overlaat? Of wat een goede vriend of vriendin juist zo bijzonder vindt aan jou?

 

De volgende vragen geef ik wel eens mee aan deelnemers of coachees om uit te zetten in de directe omgeving en de ervaring leert dat dit telkens weer ontzettend waardevolle informatie oplevert:

 • Hoe zou je mij beschrijven?
 • Waar zit naar jouw idee mijn kracht?
 • Wat vind je krachtig in mijn manier van communiceren?
 • Kun je een concrete situatie benoemen waarin je zag dat ik in mijn element was? Wanneer was dit en wat deed ik?
 • Stel dat je mij aanbeveelt voor een baan of opdracht, wat zou je dan zeggen?
 • Waar zoek je mij voor op?
 • Wat kun je zeker aan mij overlaten?
 • Wat is mijn toegevoegde waarde in ons team/afdeling?
 • Wat zou je mij gunnen?
 • Waar zie je ruimte voor ontwikkeling, wat zou je me graag zien doen?

 

Mocht je zelf ook nieuwsgierig geworden zijn, hieronder vind je een hand-out die je in je omgeving kan uitzetten.


Bedenk je bij het uitzetten van deze vragen wel dat mensen het vaak lastig vinden om puur waarderend te zijn. Zo had een deelnemer laatst antwoord op de vragen verzameld en kreeg ze ook andere feedback; ‘anders gaat het alleen maar over je positieve kanten en dat kan toch niet de bedoeling zijn?!’ Goed om vooraf te benadrukken dat dit preciés de bedoeling is dus.