Bestuur eens een olifant

Cette page n'est pas disponible en français - Vue en Néerlandais:


Als je helder kan maken wat het gewenste doel is, wat de output is die je wil zien, kan je effectief leiding geven. Het operante en concrete deel mag de ander zelf invullen, al dan niet samen, in een sturingsgesprek.

 

In het vlotte en inspirerende boek “Switch” tonen Chip en Dan Heath dat je in zo’n gesprek drie dingen moet proberen aanspreken. Als je iemands gedrag wil sturen is het nodig dat je zijn Olifant én zijn Berijder aanspreekt. En dat je samen het Pad vrijmaakt. De Olifant is hun metafoor voor het emotionele, onbewuste, motivationele deel in een mens. De Berijder is de rationele, analyserende en wilskrachtige kant. En het Pad is de situatie, de omgeving waarbinnen de verandering moet gebeuren.

 

De meest effectieve verandering gebeurt als je de emotionele kant van mensen in beweging kan brengen, het rationele deel duidelijke doelstellingen aanbied (je gewenste output) én het pad vrijmaakt zodat de drempel zo laag mogelijk is om ander gedrag te vertonen.

 

Ik probeerde het deze week in een coaching-gesprek uit. De gewenste output was “collega’s vaker en duidelijker feedback geven, zodat ik de samenwerking creëer die onze doelen verwezenlijkt”.

De Olifant spraken we aan door herinneringen op te halen: denk eens aan een situatie waarin feedback van een ander jou werkelijk iets bijzonders bracht. Die ene leraar die jou zo motiveerde, die collega die jou met zijn feedback hielp een cruciale stap te zetten. Stel je voor wat je voor anderen zou kunnen betekenen als je zo’n collega kan zijn. Een collega die inspireert, die anderen in beweging zet. Die op de juiste momenten die dingen zegt die een ander nodig heeft voor zijn ontwikkeling. Hoe meer verhalen we deelden hoe aantrekkelijker en motiverender het doel werd. Hoe meer we de Olifant in beweging brachten.

 

De Berijder, daarvoor ontwikkelden we samen duidelijke instructies. We onderzochten situaties uit het recente verleden waarin de verandering er al was: wanneer gaf jij effectieve feedback aan een collega, op zo’n manier dat je waarderend contact hield? Welke concrete elementen waren daarin aanwezig die succes brachten? Hieruit ontwierpen we cruciale stappen. Kristalheldere instructies zoals “ik zet mijn eigen gedachten bewust aan de kant, stel vragen en luister echt”.

 

Het Pad maakten we vrij door situaties te bedenken waarin ‘als vanzelf’ goede feedback ontstaat. Iets langer blijven zitten in de koffiepauze en een collega vragen hoe zijn werkdag gisteren was. Luisteren naar de collega die je bureau binnenloopt met een vraag, en het werk waar je mee bezig bent even opzij leggen.

 

Mijn coachee stapte alvast vol goede moed ons gesprek uit, met 4 concrete veranderingsstappen in de hand. Benieuwd naar het effect!

 

Deze blog verscheen ook op mijn site:

http://vrijdagvisiedag.com/2012/08/10/bestuur-eens-een-olifant/

Mijn collega Kemp van Ginkel schreef ook een blog over “Switch”: die vind je hier.