ameland 2

Uitgewaaid, doorgestreept en ……

This page is not available in English - View in Dutch:


Hoe vaak heb je niet iets op het laatste moment nog even over de vakantie heen getild? ‘Dat komt wel als ik weer terug ben’. Omdat, vlak voordat het tijd is om werk voor een paar weken achter je te laten, je er toch niet meer aan toe kwam. Of je er de puf niet meer voor had. Wij kennen dat gevoel maar al te goed, van voorgaande jaren dan. Want nu, op de boot van Ameland terug naar het vaste land, concluderen we dat echt alles af is. Er is niet één ding dat tot na onze vakantie is uitgesteld.
 
Dat komt door onze Wrap Up Week. We schreven er aan het begin van de week al over, toen vooral nog met veel zin om een week lang aan de slag te gaan met onze to-do’s. Hoe is het ons vergaan?
 

Wat was het leuk

Echt weg, op een eiland. Met de zee, de weilanden en de duinen. Ameland bleek de perfecte plek voor onze Wrap Up Week. De regenachtige ochtenden waren heerlijk voor ons ochtendprogramma, vol focus en met opperste concentratie. En de zon liet zich gelukkig ook regelmatig zien, als we tijdens een pauze koffiedronken op het balkon of uitwaaiden tijdens een lange strandwandeling. We hebben hard gewerkt, op een ontspannen manier. En het allerleukste was eigenlijk wel dat ons idee, een week weg voordat je weg gaat, zo goed bleek te werken. Begonnen als experiment bleek de Wrap Up Week een fantastisch idee.
 

Wat werkte het goed!

Dat het werkte komt door een aantal dingen. Belangrijk was een goede aankomstdag, die rust gaf om voor te bereiden en focus te bepalen. We maakten een overzicht van alles wat we wilden doen en een to-do-lijst. Een lijst met veel dingen, allemaal verschillend van aard. Met moet-dingen, project-dingen, praat-dingen, lees-dingen en overdenk-en-reflectie-dingen.
 
De werkblokken van 90 minuten konden we op allerlei manieren benutten, juist door de verschillende type doelen die we ons hadden gesteld. Praat-dingen konden tijdens de lange fietstocht over het eiland, moet- en project-dingen in ons appartement in de ochtend en lees-dingen op het terras. We waren gedisciplineerd, dat werkte ook. Tijdens een werkblok achter de laptop werd er niet gepraat en tijdens een werkblok op het terras werd er niet ge-laptopt.
 
We pasten het principe toe van zoveel mogelijk pro actief aan de slag en zo min mogelijk reactief. Dus niet de dag beginnen met mail, maar met het schrijven van een stuk tekst. En het begin van de week gebruiken om die dingen te doen die de meeste focus vroegen en de dagen later in de week gebruiken voor het overdenken en de reflectie. Zo ‘morsten’ we maar weinig tijd en verzetten we bergen werk.
 

Wat zijn we klaar voor onze vakanties

Een aantal mensen vroeg ons halverwege de week al: en, wat levert het nou op zo’n week? Veel! Meerdere voorstellen voor klanten zijn de deur uit, projecten die na de zomer van start gaan zijn voorbereid en een aantal blogs liggen klaar om online gezet te worden. Ook zo fijn; we hadden aandacht en tijd om een echt goede overdracht te doen met collega’s.
 
Naast al die vinkjes op de lijst keken we ook terug op het afgelopen half jaar; welke klussen deden we, waar zijn we trots op, wat hebben we geleerd? Wat willen we meenemen naar het volgende half jaar, en wat zijn dingen die we niet meer willen doen? Tip: dit soort vragen zijn een goede combi met een mosselpannetje.
 
Een andere opbrengst was dat we allerlei gedachten hadden, die we normaal vaak in onze vakantie hebben. We begonnen – bleek – nu al met herkauwen, verwerken en nadenken over werk-dingen. Heerlijk om die overpeinzingen nu al de ruimte te geven en deze gedachtenstroom als het ware naar voren te halen.
 

Over en uit

Productie, antwoorden en overpeinzingen; een mooie oogst. Aangevuld met een flinke dosis spierpijn, want iedere ochtend vóór de werksessies begonnen hadden we al hardgelopen. De wallen die we op de heenweg nog hadden zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor sproeten. Je zou bijna denken dat we geen vakantie meer nodig hebben. Niets blijkt minder waar. Nu het vaste land in zicht komt en we op het punt staan om aan te meren, zijn we ook wel klaar. En moe. Na deze blog rest ons nog één laatste actie: onze out of office aan zetten.
 
Fijne vakantie!
 
Nieuwsgierig naar Ameland? Kijk de aflevering over Amelanders van de Hokjesman.
Nieuwsgierig waar afwisseling Proactief/Reactief werkt? Lees deze blog van Andrew Merle