LisaDewulf 2

De eerste indruk

This page is not available in English - View in Dutch:


Oogcontact, een harde handdruk en een brede glimlach. Dè ingrediënten om bij iemand binnen te komen als een vlotte, charmante, sterke persoon. Of denk je dan eerder: “Wat een egotripper!”

 

Door m’n grote, rode bril wordt een windhoos een tornado, wordt een zweefvliegtuigje een Boeing 747. Die mentale tekeningen gooien het overbodige over boord, we maken het ons niet te moeilijk. Net zoals een kind vindt dat wenkbrauwen, neusgaten en nagels nutteloos zijn op een kunstwerkje.

We vormen ons razendsnel indrukken over anderen: wie is goed, wie is fout. Dat zit ingebakken in ons brein. Om te overleven moet je snel reageren. Er zijn maar twee soorten dieren, “the quick and the dead” (In: Sociale Psychologie, Red. Roos Vonk). Mooie quote, interessant om eens op in te zoomen.

 

Als studente 1ste master bedrijfpsychologie ben ik veertig dagen lang tijdelijke medewerker van de K&S-crew. Een ideale setting om de quote van Roos Vonk mee te nemen op pad.
Deze week had ik het geluk om met een mooie groep, voor mij onbekende, mensen samen te werken. Gedurende twaalf dagen, verspreid over een aantal maanden, werden deze managers van een multinational ondergedompeld in een leertraject o.l.v. Philippe Bailleur. Er werd gestart bij “persoonlijk leiderschap” met als eindpunt “coachende samenwerkingsrelaties in teams”. Het traject start heel bewust met het thema "zelfsturing". Pas als dit goed zit, kan je immers anderen aansturen of coachen. Ik werd door Philippe uitgenodigd om mee in te stappen tijdens de laatste twee dagen van dit leertraject. En deze uitnodiging aanvaardde ik met heel veel plezier.

Daar heb ik mijzelf de uitdaging gesteld om mijn "innerlijke" tekeningen eens in de galerij te hangen. Wat zijn mijn vooroordelen en in welke mate evolueert dit tijdens die twee dagen?
“Die kijkt niet in mijn ogen, het zal wel een schuchtere zijn”. Blijkt dat diegene die oogcontact met mij vermijdt, een heel toegankelijke persoon is die graag op zijn eentje is. En al snel moet ik mijn gom en kleurpotloden erbij halen.

Een goed gesprek, een intense samenwerking of een gemeenschappelijk raakpunt. Een tekening kan op zoveel manieren mooier worden. Lig dus niet wakker van een slechte intrede, alle wegen blijven open.

Lisa Dewulf is studente bedrijfspsychologie en loopt 40 dagen stage bij Kessels & Smit in België.
lisadewulf@kessels-smit.com