richtingen

Tool Verhalen onderzoeken en veranderen

Zes aandachtspunten om de juiste setting te ontwerpen

Diese Seite ist auf Deutsch nicht verfügbar. - lesen auf Niederländisch:


De verhalen waar we als mensen in leven en werken sturen ons, dikwijls zonder dat we doorhebben op welke manier – of in welke mate. Verhalen kunnen mensen vastzetten óf juist voor verandering zorgen. Ze kunnen verbinden en betekenis geven of juist afstand en verwarring scheppen. Verhalen ontwikkelen zich vanzelf, daar hoef je niets voor te doen. Tegelijkertijd wil je de ander soms het liefst een zetje geven. Als je je op dit moment bijvoorbeeld zorgen maakt over het klimaat, dan wil je dat meer mensen die urgentie onderschrijven, dat zij de zorgen over de toekomst met jou delen.

 

Verhalen van mensen veranderen niet door ze iets voor te schrijven. Wel kun je aandacht besteden aan de manier waarop je elkaar ontmoet en in gesprek gaat. Denk bijvoorbeeld aan de plek waar mensen bijeenkomen en de vragen die gesteld worden.

 

De tool 'Verhalen onderzoeken en veranderen' beschrijft zes concrete aandachtspunten om een setting te ontwerpen die helpt om te werken met de veelheid aan verhalen bij een verandervraagstuk. Met vragen om jezelf en anderen te stellen en diverse voorbeelden.

 

 

Deze tool verscheen in de Reader FCE festival nr 3.