Valesca Tobias


dieses profil liegt nicht deutschsprachig vor

Media
Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness that most frightens us. We ask ourselves, Who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous? Actually, who are you not to be?
Marianne Williamson

Ieders talent de ruimte

Wie werkt vanuit zijn talent, werkt met energie. Dat ervaar ik dagelijks zelf in mijn eigen rol, en ik weet het ook uit onderzoek. Aan de Universiteit Tilburg bestudeerde ik wat er gebeurt als je MBO docenten uitnodigt om aan de slag te gaan met hun eigen talenten. Mensen stappen daar enthousiast in: iedereen wil wel zijn sterktes leren kennen en meer gebruiken! Het vertalen naar de praktijk blijkt weerbarstiger en vergt extra ondersteuning.

 

Docenten komen wel op ideeën, zoals het benutten van een talent van hun collega’s, het anders aanpakken van bepaalde taken of zelfs het ruilen van werk. En ze willen vaak ook aan de slag om leerlingen bewust te maken van hún talenten. Alleen zie je dat het heel belangrijk is dat de omstandigheden dan ook meewerken. Dat de leidinggevende ook daadwerkelijk ruimte maakt voor dit soort experimenten en weet hoe dit ondersteunt moet worden. Dat er tijd is. Dat mensen zich echt uitgenodigd voelen. Dat het aansluit bij strategische doelen van de organisatie. Daarom deden we vervolgonderzoek naar hoe leidinggevenden echt rekening kunnen houden met iemands talenten: hoe ‘spot’ je ze? En hoe maak je ruimte om ze verder te ontwikkelen in het werk? 

 

Wat ik geleerd heb in mijn jaren van onderzoek, pas ik graag toe in mijn werk als adviseur. In de praktijk. En natuurlijk het liefst in opdrachten waar ik mijn eigen talenten kwijt kan. Bijvoorbeeld mijn creativiteit. Ik ontwerp graag uitnodigende werkvormen en mooie materialen, zodat bijeenkomsten echt gaan sprankelen en effectief worden. Aandacht voor de vorm maakt het aantrekkelijker voor mensen om in te stappen. 

 

Mijn relationele en aanmoedigende kant zet ik graag in bij coaching van individuen en kleine groepjes. Mensen helpen hun kwaliteiten te ontdekken en onderzoeken hoe ze die kunnen inzetten in hun werk geeft echt energie. Als iemand zichzelf in een ander daglicht gaat zien en op nieuwe ideeën komt, dan komt er zo’n twinkel in zijn of haar ogen en weet ik: nu zitten we goed. 

 

En ik ben natuurlijk niet voor niets onderzoeker geweest: ik houd ook van complexe puzzels oplossen en vraagstukken analyseren. Dus een team dat in de knoop zit, of waar conflicten spelen, helpen ontrafelen wat er speelt, doe ik ook graag. Zeker als we er daarna op een waarderende manier concreet mee aan de slag gaan. Ik combineer het analyseren ook graag met ontwerpen. Hoe vertaal je een strategische koers of de doelen van een afdeling of team naar een passende leeractiviteit? 

 

Op sommige dagen komt het allemaal samen: dan kan ik zowel mijn creativiteit kwijt, als mijn verbindende en analytische kant. Zo kregen we onlangs een vraag voor een serie talentenworkshops voor acht teams. Het MT wilde ook meedoen. Hun idee is dat collega’s meer vanuit hun talent kunnen werken en elkaars sterke punten meer benutten. Dan neemt het werkplezier toe en komen ook de doelen waar deze afdeling aan werkt, dichterbij. Een aanpak bedenken voor zo’n vraag, samen met collega’s, brengt echt het beste in me naar boven. Dan vliegt de tijd en ga ik met energie naar huis. 

 

Zo zou werk vaker mogen zijn, denk ik… Voor mijzelf, en voor iedereen. Als ik daar een steentje aan kan bijdragen, doe ik dat graag!

Let's meet

Benieuwd naar wat Kessels & Smit voor uw organisatie kan betekenen?

Bel of mail