Ton1

Ton ten Broeke: in een gedeeld proces ligt de sleutel tot veranderen

Diese Seite ist auf Deutsch nicht verfügbar. - lesen auf Niederländisch:


Ton ten Broeke werkt sinds september als adviseur bij Kessels & Smit. Je kan hem onder andere uitnodigen bij vraagstukken die al een tijdje vastzitten en waarbij ‘quick-fix-oplossingen’ niet van toepassing zijn. "Dan ben ik in mijn element en organiseer ik een proces waarbij betrokkenen gezamenlijk op zoek gaan naar wat er speelt, en waar mogelijke oplossingen liggen".

 

Als adviseur heeft hij in de afgelopen jaren met groot plezier veel organisaties leren kennen. "Wat me opvalt is dat er bij veranderingen vaak wordt gedacht in modellen die uitgaan van een universele werkelijkheid. Bijvoorbeeld: Leanmanagement, Prince II, Operational Excellence, 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Die universele werkelijkheid bestaat in mijn ogen niet. Er is niet één waarheid, er is slechts een werkelijkheid in het hier en nu waaraan betrokkenen betekenis geven."

 

"Ik snap de behoefte van (project)managers om te sturen, overzicht en grip te houden. Die neiging herken ik ook bij mezelf. Maar de consequentie daarvan kan zijn dat mensen eenzijdig beslissingen nemen waardoor anderen weinig of geen eigenaarschap kunnen nemen. Terwijl in een gedeeld proces juist de sleutel tot veranderen ligt.(...)"

 

Lees het hele profiel van Ton.