HomeInspiration › Podcast

Teamchange-podcast over 'Ik team, wij teamen'

Diese Seite ist auf Deutsch nicht verfügbar. - lesen auf Niederländisch:


Ervaren teamcoach en auteur Martijn Vroemen verzorgt niet alleen trainingen voor teamcoaches - hij heeft sinds dit jaar ook zijn eigen Teamchange-podcast. In deze aflevering interviewt hij Annemarie Bleeker en collega Saskia Tjepkema over ‘Ik team, wij teamen’. 

 

Hij is geïntrigeerd omdat het boek gericht is op teamleden – waar de meeste voor teamleiders en coaches geschreven zijn. De podcast volgt grotendeels de opbouw van het boek. Na een inleiding, waarin Martijn Annemarie en Saskia bevraagt op wat hen fascineert aan teams, en hoe hun onderlinge teamwork eigenlijk is, komt onder meer aan de orde: 

 

  • ‘Teamen’ wordt als bekwaamheid steeds belangrijker. De term komt van onderzoekster Amy Edmondson, die concludeert dat er steeds meer ‘pop-up’ en tijdelijke teams zijn. Dat maakt het belangrijk dat mensen snel de samenwerking productief kunnen maken. Ook zonder heidagen of zonder elkaar elke dag te zien.
  • Als individueel teamlid heb je invloed op het teamwerk, ook al voelt dat niet altijd zo. Het helpt om dat met elkaar te benoemen. En dan te kijken hoe je dat eigenaarschap ook kan pakken. Maar wat is teamlidmaatschap? Hoe definieer je dat?
  • Waar teamwerk niet vanzelf loopt is ‘analyse de beste interventie’… dus: maak een ‘foto’ van je team en bepaal dan pas wat nodig is. Maar waar kijk je dan naar? Annemarie en Saskia bieden een bril én taal voor die analyse op drie niveaus: de harde structuur, de interactiestructuur – ofwel de manier waarop het team in gesprek is - en de dieptestructuur. Ook als er gedoe is in de onderstroom zijn alle drie niveaus relevant, sterker nog: is het belangrijk breed te blijven kijken. 
  • Het boek gaat in op teamsituaties die speciale aandacht vragen. Martijn pakt er een paar uit: ‘het team met de stoorzender: altijd weer ‘die ene collega’’; ‘het virtuele team dat elkaar nooit ziet’; ‘het team met de sleet erin (de energie is weg)’ en: ‘een team dat te lief is voor elkaar.’ Met Annemarie en Saskia verkent hij hoe je in die teams de bril van de drie niveaus kunt gebruiken om te onderzoeken wat er speelt en ze geven voorbeelden van wat je vervolgens kan doen.
  • …als teamlid, dus… of kunnen ook teamcoaches en teamleiders hun voordeel doen met dit boek? (Hint: deze drie gesprekspartners denken van wel).

 

Je vindt de podcast hier.

 

Ook de eerdere afleveringen van de Teamchangepodcast, met Wendel Greve, Els Burger, Leike van Os, Jaap Boonstra en Siets Bakker zijn daar te beluisteren.

 

Het boek is hier in te kijken en te koop: https://webshop.kessels-smit.com/nl/ik-team-wij-teamen.html