Anne Marie van de Wiel


dieses profil liegt nicht deutschsprachig vor

Media

Beweging brengen

Waar het mij om draait in werk is beweging maken en daarmee ontwikkeling teweegbrengen. Ik geniet ervan als er in een coachgesprek bij iemand iets ‘klikt’ en er daarna ineens nieuwe mogelijkheden worden gezien. Als er iets loskomt. Of als je met een team aan de slag bent en er een momentum ontstaat waarbij mensen uit hun comfortzone stappen en nieuwe aanpakken uitproberen. En vervolgens ontdekken dat ze daarmee dichter bij de bedoeling van zichzelf en hun werk komen en effectiever worden.

 

Werken vanuit de bedoeling

Want dat is wat mij betreft waar het uiteindelijk om gaat. Dat je werkt aan datgene wat daadwerkelijk impact heeft op een thema dat voor jou belangrijk is. Dat maakt je werk betekenisvol. Raakt je trots en vakmanschap. In mijn werk in de gemeente Rotterdam heb ik gemerkt hoe makkelijk je in een grote organisatie met elkaar het zicht op de kern van je werk en daarmee jezelf kwijtraakt. Hoe de ‘systeemwereld’ van plannen, besluitvormingsprocessen, systemen en vergaderingen de ‘leefwereld’ van waar het echt om gaat, ‘er zijn voor de stad en de rotterdammer’, in de weg komt te staan. En hoeveel het doet als je dat weet te kantelen. En je de bedoeling of de opgave voorop weet te zetten met elkaar en het leiderschap daarop laat aansluiten in plaats van andersom. Daarbij vind ik het belangrijk om terug te keren naar de kracht die al in de managers zit en te voorkomen dat zij zich gaan aanpassen aan de omgeving.
 
Ik houd ervan dat soort processen te faciliteren. Eerst deed ik dat in de rol van manager onder meer als directeur in het maatschappelijke domein van de gemeente Rotterdam. Later in de rol van begeleider, coach en adviseur.

Een aantal principes die ik in al mijn werk van belang vind zijn: samen slimmer worden, van perspectief wisselen, mensen verbinden (het liefst partijen die normaal gesproken elkaar niet zo vanzelfsprekend treffen), beweging creëren (erop uit, iets uitproberen), op zoek gaan naar je ‘purpose’ en jouw echte opgave en proberen die in het leiderschap voorop te zetten.

 

Verdieping

Daarbij zoek ik naast de energie ook de verdieping op. En daarmee te komen bij de plek van waaruit echte vernieuwing ontstaat. Waar is het je om te doen? Ken je je eigen patronen en dynamieken in de systemen waar je deel vanuit maakt? Weet je ook waar die vandaan komen? Kun je zien hoe het werkt voor jou? Waar zit je verlangen en wens om stappen te zetten? Een echt, verdiepend, individueel gesprek rond dit soort vragen kan echt voor doorbraken zorgen. Hier draag ik graag aan bij.
 

Voorbeelden

  • Leergang ‘De Nieuwe Ambtenaar’. Een coproductie met het Lectoraat Dynamiek van de Stad en het Verhalenhuis in Rotterdam. Zo’n 20 ambtenaren zijn in die leergang op onderzoek uitgegaan: wat is onze nieuwe rol in de snel veranderende samenleving? De leergang dreef op: nieuwsgierigheid, reflectie, experimenteren en leren van elkaar.
  • Passievolle mensen, burgers, bewoners, ondernemende communities en sociale ondernemingen werken samen aan een betere samenleving. Daarmee spelen maatschappelijke initiatieven een belangrijke rol in het dagelijks leven, ook in het mijne. 

contact

Benieuwd naar wat Kessels & Smit voor uw organisatie kan betekenen?

Neem contact op met Anne Marie van de Wiel