Fotolia 3653919 S

10 manieren om je nieuwsgierigheid te vergroten

Diese Seite ist auf Deutsch nicht verfügbar. - lesen auf Niederländisch:


Kennis gaat stromen op het moment dat iemand een vraag heeft, of ergens benieuwd naar is. Dat is bijvoorbeeld mooi te zien op Twitter. Elke dag gebruiken vele duizenden mensen de hashtag #DTV (Durf Te Vragen) om recepten te vinden, computerproblemen op te lossen of een lift naar huis te krijgen.

 

Voor kinderen is het vanzelfsprekend om vragen te stellen, op onderzoek uit te gaan, te experimenteren en fouten maken. Eenmaal volwassen nemen we vaak niet meer de tijd om een week lang na te denken over schijnbaar triviale vragen. En vinden we misschien ook dat het niet zoveel nut heeft. Zijn we meer bezig met zelf vertellen, argumenteren of overtuigen. Of lijkt het ons gevaarlijk of genant om dingen ‘niet te weten’.

 

Maar je kunt je nieuwsgierigheid weer aanwakkeren! Hier zijn 10 manieren.


 1. Stel een ongewone vraag

Als je een vraag een beetje omdraait of concretiseert dan krijg je vaak andere antwoorden. In plaats van ‘wat is passie?’ kan je bijvoorbeeld ook vragen ‘wat doe je voor je plezier, ook als niemand je ervoor betaalt?’.

Inspiratievideo: Alleen vragen

 

2. Doe iets wat je eigenlijk niet durft

In je comfort zone voel je je pretting en in je paniekzone absoluut niet. Daar tussenin zit je strechtzone, waarin je terecht komt als je iets doet wat je eigenlijk niet durft. Je kunt je nieuwsgierigheid ook volgen door deze stretchzone bewust op te zoeken en zo iets nieuws te ontdekken.

Inspiratievideo: People are awesome 

 

3. Bedenk een experiment

Als je ergens nieuwsgierig naar bent, dan kan je een klein of groot experiment bedenken om meer te weten te komen over dat wat je fascineert.

Inspiratievideo: The fast lane

 

4. Kijk eens mee in een andere keuken

Vraag eens aan iemand of je (kort of lang) mee mag draaien in zijn werkdag. Dat levert je zeker nieuwe inzichten op!

Inspiratievideo: Ali B op volle toeren 

 

5. Doe je best om te verdwalen

Als je naar antwoorden zoekt op de plekken die voor jou nog het meest ontbekend zijn dan is de kans groot dat je iets bijzonders vindt.

Inspiratievideo: The maze 

 

6. Nodig anderen uit

Nodig één iemand of heel veel mensen uit om samen met jou nieuwsgierig te zijn en op zoek te gaan naar nieuwe inzichten. Gebruik de kracht van de (persoonlijke) uitnodiging.

2" target="_blank">Inspiratievideo: Caine’s Arcade 

 

7. Probeer een nieuwe gewoonte uit

Als je 40 dagen een nieuwe gewoonte oefent dan zijn de paden in je hersenen sterk genoeg om ermee door te gaan. Probeer eens uit hoe je leven eruit ziet met een nieuwe gewoonte rond dat waar nieuwsgierig naar bent.

Inspiratievideo: Try something new for 30 days 

 

8. Schrijf alles op wat je opvalt

Een onderzoeker of journalist gaat op zoek naar allerlei vormen van ‘data’ voordat ze een conclusie trekken over hun nieuwsgierigheid. Schrijf eens alles op wat je opvalt aan je vraagstuk, bijvoorbeeld wat mensen zeggen, wat je mensen ziet doen of wat je leest in een boek.

Inspiratievideo: Huisdichter 

 

9. Pluis iets helemaal uit

Schrijf alles op wat je al weet over dat waar je nieuwsgierig naar bent. Schrijf daarna alles op wat je nog niet weet, maak hiervoor een uitpluis-plan en ga je een dag helemaal verdiepen in alles wat hierover kunt vinden.

Inspiratievideo: Library

 

10. Maak er iets moois van

Maak iets met alles wat je vindt vanuit je nieuwsgierigheid, bijvoorbeeld een boekje, collage of prototype. Het levert jou iets moois op en anderen kunnen meegenieten van datgene wat jouw nieuwsgierigheid heeft opgeleverd.

Inspiratievideo: Sand dancer