Fotolia 1356621 XS

The Experience: leiderschapsontwikkeling met lef

Diese Seite ist auf Deutsch nicht verfügbar. - lesen auf Niederländisch:


The Experience is een leiderschapsprogramma waarin ervaren managers van Eureko Achmea tegelijk werken aan hun persoonlijke ontwikkelvragen en aan een hardnekkig maatschappelijk probleem waar tot dusver geen oplossing voor is. Vorige week sloot de derde groep hun impactvolle leertraject af met een ontmoeting op de biologische boerderij ‘de Eemlandhoeve’ in Bunschoten.

 

Leren omgaan met het onbekende

De dagelijkse praktijk vraagt van managers binnen Eureko Achmea om proceskundig met hardnekkige vraagstukken om te gaan. Het proceskundig perspectief biedt hen het vermogen om te kunnen gaan met het onbekende en hier lef en leiderschap in te tonen. Een van tevoren ontworpen leiderschapsprogramma past daar niet bij. Daarom heeft The Experience een open en organische opzet. ‘Omgaan met het onbekende’ geldt voor het leerprogramma zelf: een nieuw thema waar 24 managers zonder kennis van de inhoud, maar met bezieling in duiken.

 

Verkennen van nieuwe paradigma’s

Deze derde groep kreeg als thema mee: ‘De effecten van het gebrek aan kennis over voeding op de gezondheid.’ Een abstract onderwerp waar ze met elkaar hun weg in te vinden hadden. In drie blokken van drie dagen zochten zij met ons en twee haptonomen van LTC hun weg in hun samenwerking. Door elkaar goed te leren kennen, kennis te maken met nieuwe vormen van leren. Met fysieke oefeningen en denkoefeningen gericht op nieuwe manieren van kijken, verruimden ze hun blik. Ze leerden zichzelf goed kennen en ontdekten waar en hoe ze ‘leiderschap met lef’ konden tonen. En hoe ze samenwerken. Door te werken aan een echt vraagstuk, dat er toe doet. In een groep zonder hiërarchische verhoudingen met proceskundige begeleiding.

 

Op 29 januari brachten zij hun ervaringen over aan de Raad van Bestuur van Eureko Achmea. Partners Resto Van Harte en de Eemlandhoeve waren ook aanwezig. Met deze organisaties gaan de managers initiatieven ontplooien gericht op het verbeteren van de gezondheid van mensen door kennis over voeding.

 

Leren, bouwen en verbinding leggen

The Experience was ook dit keer weer een synergetisch proces waar de deelnemers en begeleiders met vallen en opstaan elkaar hebben gevonden. Leiderschapskwaliteiten werden ontwikkeld, vriendschappen zijn geboren. Wederom is een sterk netwerk van collega’s over de divisies heen ontstaan. Ook wij hebben weer ontdekt wat er mogelijk is als een groep mensen hun krachten bundelen: voor henzelf als leiders van een grote organisatie en voor elkaar, collega’s in een complexe omgeving en als burgers van een samenleving met taaie vraagstukken.

 

Een deelnemer deelde zijn ervaring op Twitter: The Experience zit erop, maar is zeker nog niet af. Ontzettend genoten van samen leren, samen lachen en samen worstelen…

Mooier kunnen we het niet zeggen.

 

Meer weten over deze manier van leren en faciliteren?

In april start bij de FCE de Leergang Proceskunde, Werken met Aandacht, die we begeleiden.

Of kijk op:

  • de website van de FCE