Leergang

Cette page n'est pas disponible en français - Vue en Néerlandais:

In deze leergang leer je om krachtige en werkende blended leertrajecten te ontwikkelen. In 3 maanden vul je je vakbekwaamheid aan met ontwerp- en faciliteervaardigheden voor online en blended leren. Je maakt kennis met een breed scala aan tools. Je leert ontwerpen vanuit verschillende modellen en denkkaders, gericht op online leren. En je kunt creatieve leerinterventies ontwikkelen, gebruikmakend van tools en technologie.

 

Jouw leertraject vormt een belangrijke rode draad in deze leergang. Dit kan een bestaande leerinterventie zijn, maar je kunt ook een idee voor een studiedag, workshop of leertraject verder uitwerken. We werken gedurende de drie maanden namelijk toe naar een sterk ontwerp voor een blended of online interventie. Met daarbij belangrijke aandachtspunten voor de begeleiding van het leerproces. Een ontwerp dat klaar is om uit te voeren.

 

Deze editie van de leergang 'Ontwerpen en faciliteren van blended leren' is een samenwerking tussen Joitske Hulsebosch, Sibrenne Wagenaar (EnnuOnline), Niels Seresia (Kessels & Smit) en FCE (Foundation for Corporate Education). We werken met een Nederlandse en een Vlaamse groep deelnemers.

 

In deze leergang is speciale aandacht voor het zogenoemde hybride werken.

 

De ‘blends’ die we voor leren kunnen gebruiken zijn in de afgelopen tijd flink uitgebreid. We blenden niet alleen groepsvormen en leeraanpakken; we zoeken ook naar een goede mix van synchroon & asynchroon leren en op lokatie & online leren. Daar komen nu de hybride sessies bij: workshops waarbij een deel van de mensen in de zaal zijn en anderen online mee doen. We doen ervaring op en zijn ook zoekende naar goede vormen. Herken jij dit?

 

Deze editie van de leergang is uniek omdat je allerlei blends gaat ervaren én je versterkt je bekwaamheden in ontwerpen en faciliteren van hybride sessies. Doe je mee?

 

Ervaren en ontwerpen gaan hand-in-hand. Deze leergang is zo ingericht dat je met allerlei ‘blends’ als deelnemer aan de slag gaat, inclusief hybride sessies. De ervaringen die je daarin opdoet kun je vervolgens meenemen bij het werken aan een eigen blended ontwerp. Natuurlijk reiken wij je ook allerlei bronnen en voorbeelden aan ter inspiratie.

Aandacht voor augmented en virtual reality

Augmented Reality om bij het repareren van een wasmachine de juiste informatie bij de hand te hebben. Of je presentatievaardigheden oefenen in een virtual reality omgeving. Het kan allemaal al! AR en VR zijn flink in ontwikkeling en in deze leergang willen we je de kans bieden om ook dit te ervaren en uitproberen. Je zet eens een Oculus Quest bril op, maakt een 360 graden filmpje en we denken na over toepassingsmogelijkheden bij leren en ontwikkelen. Er zijn vele nieuw ontwikkelingen hieromtrent en graag brengen we deze graag mee in de picture.

 

Wat ga je leren?

Je leert krachtige en werkende blended en hybride leertrajecten te ontwikkelen. In 3 maanden heb je:

  • veel ervaring opgedaan met blended leerinterventies: wat werkt voor jou goed? wat is toepasbaar in jouw werkcontext?

  • geleerd om te ontwerpen vanuit verschillende modellen en denkkaders, gericht op online leren. Hoe kom je tot een ‘optimale’ blend?

  • kennis gemaakt met een breed scala aan tools en technieken.

  • creatieve leerinterventies ontwikkeld voor een eigen casus. Wat doe je online en wat fysiek? En hoe motiveer je deelnemers om online met elkaar uit te wisselen?

  • je vakbekwaamheid aangevuld met ontwerp- en faciliteervaardigheden voor blended  leren en hybride werken. Hoe faciliteer je een hybride sessie zo dat ook de online deelnemers echt actief meedoen en zich geen toeschouwer voelen?

Wat gaan we doen?

Je gaat samen leren met de Vlaamse en Nederlandse groep in een online platform. Je werkt intensief samen in een zogenaamse 'bungalowgroep' met mensen die in de buurt wonen. We werken in hybride sessies, waarbij je de keuze hebt om in Utrecht, Antwerpen of online aan te sluiten. Elk blok heeft 

  • Twee online weken
  • Een startsessie
  • Werk in je bungalowgroep
  • Een hybride sessie op locatie waar je ook online aan mee kunt doen
  • Daarnaast zijn er twee internationale masterclasses

 

Juist online leren leent zich voor het verbreden van onze horizon en dat zullen we in deze leergang zeker doen. Denk aan internationale gastsprekers, een kijkje in de keuken van een andere organisatie of gebruik van verschillende online werkruimtes.

Voor wie is deze leergang?

Voor opleiders, trainers, onderwijskundigen die leertrajecten ontwikkelen. Werkend als zelfstandige of vanuit een interne positie in een organisatie. En die in zijn voor praktisch en ervaringsgericht leren.

Begeleiding

Joitske Hulsebosch en Sibrenne Wagenaar zijn beiden pioniers en experts op het gebied van online leren en leren met behulp van social media. Ze werken al jaren samen via Ennuonline, schreven diverse publicaties op het gebied van online en blended leren en zijn ervaren docenten.

 

Niels Seresia is werkzaam als adviseur bij Kessels & Smit, The Learning Company (België).

Praktisch

  • Start op 17 april 2023 en afsluitende sessie op 3 oktober 2023
  • Investering circa 7 dagen
  • Minimaal 8 en maximaal 20 deelnemers per land (Nederland – België)
  • Kosten voor deelname: €1895,- ex. BTW. Iedere tweede en derde persoon uit dezelfde organisatie krijgt 10% korting
  • Inclusief het boek Blended Leren Ontwerpen

Heb je interesse om mee te doen?

Laat het ons weten! Voor meer informatie kun je terecht bij Niels Seresia ().