HomeInspiration › Article

Mojo

par: Theo web copy1 111977117580 Theo Visser - ; Source Opleiding & Ontwikkeling, nr.3 2011, p.27   23-04-2024

Cette page n'est pas disponible en français - Vue en Néerlandais:

Heeft u het recent nog meegemaakt? Dat bijzondere moment waarin u iets doelbewust, krachtig en positief deed en waarbij anderen dat als zodanig herkenden? Het kan een belangrijke presentatie zijn geweest voor een klant, een oprecht gesprek met een collega of een briljante actie op het voetbalveld. Als u het heeft ervaren, dan zult u het zich zeker nog herinneren.

 

Wat is Mojo? Ik zal het concreet maken en u een manier uitleggen om uw Mojo te meten. Als experiment wil ik u vragen de laatste activiteit die u heeft gedaan in gedachten te nemen. Dat kan een vergadering zijn geweest, een telefoongesprek, surfen op internet of het schrijven van een column (zoals bij mij). De activiteit maakt niet uit. We gaan nu in kaart brengen wat u meebrengt naar deze activiteit (dit noemen we uw professionele Mojo) en wat u eruit haalt (uw persoonlijke Mojo). Iedere activiteit weer brengt en haalt u iets. Het is eigenlijk wat u de hele dag door doet, onbewust en ongemerkt. Dit maken we nu inzichtelijk.

 

Uw professionele Mojo is de mate waarin u bepaalde zaken inbrengt in een activiteit. U mag uzelf punten geven (van 1 tot 10) op de volgende vijf aspecten: de motivatie waarmee u de activiteit heeft gedaan, de kennis die u heeft om de activiteit goed uit te voeren, de kunde om dit te doen, het zelfvertrouwen waarmee u dit heeft gedaan en tot slot de oprechtheid waarmee u aan de slag bent geweest. Uw score kan op ieder van de aspecten verschillen. Persoonlijk heb ik op al deze aspecten een hoge score. Ik schrijf deze columns nu twee jaar, vind het leuk om te doen, kan het redelijk snel en heb ondertussen ook het vertrouwen dat het lukt. Dat was in het begin wel anders hoor. Toen was iedere column toch een soort overwinning.

 

Uw persoonlijke Mojo is wat de activiteit u oplevert. De volgende vijf aspecten kunnen u hierbij helpen: de mate waarin deze activiteit u gelukkig maakt, de (im)materiële beloning die u eruit haalt, de betekenis die het voor u heeft, de mate waarin de activiteit u helpt om te leren en te groeien en tot slot de mate waarin u vindt dat het goed bestede tijd was. Scoor uzelf maar eens. Voor mij zijn deze columns een manier om mijn gedachten te ordenen, iets bij te dragen aan het vakgebied, reacties te krijgen van vakgenoten, scherp te blijven. U snapt het al, deze activiteit levert mij ook veel op. Maar hoe zit dat bij uw activiteit?

 

Wat mij vooral heeft geraakt is de eenvoud van deze leermethode. Analyseren wat je NU doet. Probeer het maar eens een weekje. Hou een activiteitendagboek bij en geef alle activiteiten een Mojo Score. Welke activiteiten scoren hoog en welke laag? Waarschijnlijk zult u constateren dat u veel tijd besteedt aan zaken die u weinig opleveren en andersom weinig tijd aan zaken die u echt belangrijk vindt. En dan komt de uitdaging. Durft u te veranderen en te kiezen voor uw Mojo?

 

Deze column verscheen in Opleiding & Ontwikkeling, nr.3 2011, p.27.