blog plaatje2

Weer volop verkrijgbaar: 2e druk van Het Ontwerpboek!

This page is not available in English - View in Dutch:


“Zolang de voorraad strekt.” We hadden niet gedacht dat we dat handelsjargon zo snel al op het Ontwerpboek moesten toepassen. Maar dit voorjaar, 10 maanden na verschijning was het toch echt zover. Gelukkig is er nu een 2e druk en kunnen we zeggen: “Weer volop verkrijgbaar!”

 

Het Ontwerpboek

In september 2012 verscheen bij K&S Publishers Het Ontwerpboek. Een boek dat in de subtitel vertelt waar het over gaat: leertrajecten ontwerpen voor vakmanschap en vernieuwing. In dit boek nemen we een kijkje in de keuken van ervaren ontwerpers, die werken met een scala aan leervragen in organisaties. Dat levert heel mooie en rijke beschrijvingen op van leertrajecten, maar ook van 'the making of'. Deze bundel vol praktijkvoorbeelden en reflecties daarop werd positief ontvangen door ontwerpers van leertrajecten in het HRD vak. Enkele reacties.

 

  • Door de uitgebreide en praktijkgerichte beschrijvingen is Het Ontwerpboek een bron van inspiratie voor ontwerpers van leertrajecten. Bovendien worden in het boek de grenzen van het HRD-terrein overgestoken, via interviews met mensen die zich op een ander gebied met ontwerpen bezig houden. De hieruit te leren lessen kan de lezer zelf beoordelen op toepasbaarheid voor de eigen praktijk. (Isolde van Roekel - Kolkhuis Tanke, hoofdredacteur van O&O, eigenaar van onderzoeks- en adviesbureau Kolkhuis Tanke en docent aan de Universiteit Utrecht, in Opleiding & Ontwikkeling /nr 6, 2012)
  • Waarschijnlijk bevelen de ontwerpers vaak hun doelgroepen aan om te leren van fouten en open te staan voor kritische feedback, maar nu is het practice what you preach: de ontwerpers staan zelf open om te leren van hun fouten en moffelen die niet weg. Misschien wel het mooiste ontwerpprincipe. Het boek is daarmee een aanwinst over een onderwerp waarover nog weinig geschreven is. (Peter de Roode, zelfstandig adviseur en trainer, op www.managementboek.nl)

 

Wat is er nieuw?

De 1e druk van Het Ontwerpboek was boven verwachting snel uitverkocht. Daarom is er nu een 2e druk verkrijgbaar. Daarin vormen nog steeds de twaalf ontwerppraktijken het hart van het boek. In cross case analyses vergelijken we deze ontwerppraktijken om patronen op te sporen in onder andere de aanpak van de vraagstukken, de principes die ontwerpers gebruiken en de leerprocessen die ze op gang brengen. In de 1e druk was het niet mogelijk om daarin alle twaalf ontwerppraktijken mee te nemen. Gelukkig bood de 2e druk ons de kans om dat recht te zetten en de resterende drie ontwerppraktijken ook nader te analyseren.

 

Nog niet overtuigd? Heleen Bavinck, adviseur leren en opleiden bij NS Opleidingen, noemt Het Ontwerpboek 'een heerlijk afkijkboek'.

 

Nieuwsgierig?

Neem een inkijkje in Het Ontwerpboek.

Of bestel het via http://hetontwerpboek.nl/bestellen/