vuurtoren 111877417821

Koers houden op waarde(n)vol werken & leven: wat is voor jou echt belangrijk?!

This page is not available in English - View in Dutch:


In mijn werk als loopbaancoach voer ik vaak gesprekken over verwachtingen en belemmerende overtuigingen die je kunt hebben. Onbewust staan deze vaak in de weg om koers te houden en ruimte te maken voor de dingen die je graag doet, die je belangrijk vindt en waarmee je écht van betekenis kunt zijn.

 

Zo voerde ik laatst een coachgesprek met een teamleider in het hbo. Voor haar gevoel werd ze geleefd door de hoge werkdruk en de regels en procedures in haar organisatie. Ze had het druk. In het weekend werken was allang geen uitzondering meer en ze stond voor haar gevoel altijd ‘aan’. Tijdens de coachgesprekken hebben we het gehad over koers houden op dat wat je belangrijk vindt. Wie staat er aan het stuur van jouw werk en leven? Hoe staat het ervoor met jouw “innerlijke kompas”? Heb je tijd voor datgene wat er voor jou écht toe doet?

 

In deze blog deel ik een paar gedachten over koers houden en waardengericht werken en leven.

 

Houvast in een ‘vloeibare’ tijden

Juist in deze tijd, die zo veranderlijk is, helpt het om houvast te creëren. Doordat je kunt vertrouwen op je eigen ‘innerlijke kompas’. Hoe kun je goede keuzes maken in een wereld die zo onzeker is? Die soms zoveel van je vraagt? Socioloog Zygmund Bauman beschrijft de hedendaagse samenleving als een ‘vloeibare samenleving’: een tijdperk waarin verandering de enige constante is en onzekerheid de enige zekerheid.

 

Enerzijds vraagt dit van ons dat we wendbaar, flexibel en veerkrachtig zijn. Anderzijds vraagt het ook om te weten wie je bent, wat je moraliteit is en bewust te zijn van jouw waarden. Een waarde is iets wat jij belangrijk, mooi of juist vindt. Het overstijgt eigen belang, klein denken en het dient niet alleen jezelf, maar ook de wereld om je heen. Jouw waarden zijn jouw ‘waaroms’ en zijn bepalend voor jouw gedrag. Wanneer je helder hebt wat jouw waarden zijn, kan dit helpen om keuzes te maken en koers te houden, juist wanneer het onzeker of spannend wordt.

 

Waarden als baken

In het voorbeeld van de teamleider is het verleidelijk om je te laten leiden door de waan van de dag. Het lijkt volstrekt geaccepteerd om het ‘druk’ te hebben, steeds streven naar meer. Heersende waarden & overtuigingen (bijvoorbeeld vanuit de maatschappij, organisatie, ouders of vrienden) hebben dan gauw de regie. Als je jouw gedrag laat sturen door andermans waarden, kan dit je veel energie kosten en daarmee heb je geen aandacht voor wat wezenlijk is voor jou.

 

Door waarden scherp voor ogen te hebben en daar trouw aan te blijven, kun je beter op jezelf vertrouwen en krachtige keuzes maken. Zo heb ik zo’n zeven jaar geleden mijn waarden in kaart gebracht en drastische keuzes gemaakt. Niet meer ‘all over the place’; maar bewuster kiezen voor het type werk wat bij mij past, tijd voor vrijwilligerswerk, en sociale contacten aangaan die mij energie geven en waarbij ik van betekenis kan zijn.

 

Door te weten wat belangrijk voor je is, kun je prioriteren en dit helpt bij keuzes maken. Ik zie mijn waarden als een vuurtoren, een baken van licht. Het is geen concreet pad maar het geeft richting en licht; waarden geven richting. Het vergt moed om trouw te blijven aan jouw waarden. Wie wezenlijk wil vertrouwen, zoekt het niet in regels, maar in zichzelf en durft zich daardoor te laten leiden.

 

Welke waarden bepalen jouw koers?

Er zijn vele waarden te bedenken. In de kernwaardenlijst heb ik als voorzet een selectie gemaakt. Kies vier à vijf waarden die voor jou echt belangrijk zijn en waarmee je je verbonden voelt (wanneer je meer kiest, dan verliest het z’n kracht).

 

Als je jouw vier à vijf waarden hebt gekozen, beantwoord dan de volgende vragen:

  • Wat voor betekenis hebben de gekozen waarden voor jou?
  • In welke situaties laat je je door deze waarden leiden?
  • Welke gevoel roepen deze waarden bij je op?
  • Wat maakt dat je dit belangrijk, mooi of juist vindt?
  • Als je nu je jouw waarden op een rijtje hebt gezet, hoe verhouden die zich met je huidige werkzaamheden?
  • Past jouw huidige werk (of onderdelen daarvan) nog bij deze waarden? Welke aanpassingen zou je kunnen doen, zodat dit meer in één lijn komt?
  • Schrijf jouw waarden op, of visualiseer het door bijvoorbeeld een moodboard te maken. Zodat je jezelf er regelmatig aan kunt herinneren dat je in de juiste richting kiest.