tweede ontwerpboek 111850012828

This page is not available in English - View in Dutch:


Ruim tien jaar geleden verscheen Het Ontwerpboek. Een boek waarin we een kijkje bieden in de keuken van ervaren ontwerpers van leertrajecten die werken aan allerlei soorten leervragen in uiteenlopende organisaties. Een boek waar we nog steeds trots op zijn en dat gretig aftrek vond onder vakgenoten. Toen de laatste druk van het boek uitverkocht raakte, stonden we echter voor de keuze: opnieuw een druk uitbrengen? Of het boek herzien en actualiseren?

 

Toen we door het boek bladerden en de twaalf ontwerppraktijken lazen, realiseerden we ons dat er de afgelopen tien jaar veel veranderd is. De mogelijkheden voor het ontwerpen van krachtige leertrajecten zijn enorm toegenomen door de opkomst van (sociale) technologie. Online, blended en hybride trajecten zijn niet meer weg te denken uit het huidige aanbod. Daarnaast zien we dat leren steeds meer gepersonaliseerd is en mensen zelf kiezen wat, hoe en waar ze leren. Wat betekent dit voor de ontwerper van leertrajecten?

 

Boeiende praktijkverhalen

Het vak van ontwerpers is rijker en uitdagender dan ooit. En springlevend. Voldoende reden om te werken aan Het Tweede Ontwerpboek, dat na de zomer verschijnt. Hierin volgen we het vertrouwde recept van het eerste ontwerpboek: boeiende praktijkverhalen van ontwerpers van leertrajecten over hoe ze met een vraagstuk aan de slag gaan. Een vraag die van een (interne) opdrachtgever kan komen, maar ook steeds meer gedreven wordt door wat ontwerpers zelf in de markt willen zetten. Door welke visie laten ze zich dan leiden? Welke weg bewandelen ze om in co-creatie een ontwerp met impact te maken? Hoe ziet het resultaat er dan uit en wat hebben ze onderweg geleerd?

 

Je leest ontwerpverhalen van o.a. Joitske Hulsebosch, Sibrenne Wagenaar, Marcel de Leeuwe, Anne Marie van de Wiel, Nina Timmermans, Annemarie Bleeker, Niels Floor, Lieke Bremer, Rachelle Handgraaf, Marte Wolthuizen, Derk van der Pol, Ton Ten Broeke, Marcel Kuhlmann, Anna van der Horst, Margreet Visser, Hetty Reinders, Pepijn Pillen, Annelies Wybo, Veerle Devos, Pieterjan van Wijngaarden, Miriam Boer en Lianne Ruijgrok.

 

Naast deze ontwerppraktijken gaan gerenommeerde professionals (onder andere in de vorm van podcasts) dieper in op diverse ontwikkelingen die zich de laatste jaren hebben voorgedaan in het vak van leren en ontwerpen, zoals flexibilisering van leren, online leren en leren door simuleren.

 

Actueel verzamelwerk

Net als zijn voorganger belooft Het Tweede Ontwerpboek een bundel te worden boordevol inspiratie, praktijkvoorbeelden en reflecties voor alle (aankomend) ontwerpers van leertrajecten: adviseurs leren en ontwikkelen, onderwijskundigen, HR(D) professionals, opleiders in het mbo en hbo, trainers, mentoren, coaches en praktijkbegeleiders. Een actueel verzamelwerk dat uitnodigt tot verdere professionalisering van het vak van ontwerper van leertrajecten.