Voorkant Het Tweede Ontwerpboek 111833269168
HomeBookstore › book

Het Tweede Ontwerpboek

leertrajecten ontwerpen voor vakmanschap en vernieuwing

This page is not available in English - View in Dutch:

Het Tweede Ontwerpboek is een totaal vernieuwd vervolg op de eerste uitgave, die ruim tien jaar geleden in 2012 verscheen. Het vak van ontwerpen van leertrajecten heeft inmiddels een stevige basis en vakbekwame ontwerpers weten hoe ze samen met anderen tot krachtige en effectieve ontwerpen kunnen komen. Betekent dit dan dat het vakgebied 'af' is en stil ligt? Absoluut niet. De afgelopen tien jaar hebben we andere manieren van ontwerpen ontdekt, gebruik makend van nieuwe technieken en technologie. Dat verdient dus een nieuw boek vol nieuwe ontwerppraktijken, verrijkt met podcasts. Een boek waarin ook ruim aandacht is voor de bewegingen in het vak die de ontwerpaanpakken van deze tijd mede gekleurd hebben. Zoals flexibilisering en personalisering van het leren, de toename van online en blended leerinterventies en het leren voor persoonlijke ontwikkeling.

 

De bewegingen in het vak plaatsen de ontwerper ook voor tal van uitdagingen. Het vraagt om lenigheid tussen het vasthouden aan de eigen visie en principes en het meebewegen met de context. Spanningsvelden die door de ontwerppraktijken heen klinken gaan over:

  • Hoe benut je de werkomgeving als leeromgeving, wetende dat een organisatie soms andere eisen stelt of daar weinig mogelijkheden voor ziet?
  • Hoe zet je online en blended leren zo in dat het een krachtige leerervaring wordt, in plaats van een 'verplicht nummer' dat het leren weghoudt van de werkomgeving?
  • Hoe geef je ontwerpen vorm waarin persoonlijke groei en de ontwikkeling van vakmanschap stevig verbonden zijn?
  • Hoe ontwerp je samen met de doelgroep en benut je het ontwerpproces als leerproces?

 

De vijftien ontwerppraktijken en tien podcasts in dit boek laten zien hoe vakbekwame ontwerpers met deze spanningsvelden omgaan. In de slotbeschouwing voegen we daar perspectieven voor de ontwerpers van de toekomst aan toe.

 

Het Tweede Ontwerpboek is een bundel met praktijkvoorbeelden en reflecties, en een inspiratiebron voor alle (aankomend) ontwerpers van leertrajecten: L&D adviseurs, onderwijskundigen, HR(D) professionals, opleiders, trainers, mentoren en praktijkbegeleiders. Een uniek werk dat uitnodigt tot verdere professionalisering van het vak van ontwerpen van leertrajecten.