Naamloos 2

Hoe je een olifant op weg helpt... Mooi boek over veranderen

This page is not available in English - View in Dutch:


Veranderen is lastig, vooral als het voor onszelf betekent dat we .... het anders moeten gaan doen! Terwijl we wel weten dat het goed zou zijn om meer klantgericht te gaan werken, zien we op tegen de moeite die het kost of de spannende situaties waarin we dan terecht gaan komen. En het Customer Relations Management systeem werkt ook nog eens niet goed! Reden genoeg om te blijven doen wat al deden.

 

De olifant en diens berijder

Je zou die emotionele reactie de Olifant kunnen noemen en de rationele kant de Berijder. De Berijder heeft de teugels in de handen en lijkt dus de bestuurder te zijn op weg naar de bestemming. Maar als 6 ton Olifant besluit een andere kant op te gaan, heeft de Berijder altijd het nakijken. De macht van de Berijder is dus beperkt. Maar de Olifant zelf heeft ook z’n makkes: hij is lui, schrikachtig, gaat voor instant bevrediging van behoeften of slaat op hol. En daar is de Berijder weer voor toegerust: die kan vooruit kijken, plannen, gevaren overzien en nieuwe bestemmingen bedenken. Omgekeerd heeft ook de Berijder zo z’n zwakke kanten: die gaat piekeren, analyseren, overdenken en hij is lang niet zo sterk... wat de Olifant weer wel is. En loyaal en instinctief en sympathiek en vol passie.

Als je wilt veranderen heb je beide nodig: Olifant en Berijder. En nog iets: richting, het Pad.

 

Switch

De broers Dan en Chip Heath hebben een krachtig en leesbaar boek geschreven over veranderen, waarbij ze doorpakken op de metafoor van de Olifant, de Berijder en het Pad. Ze hebben gebruik gemaakt van een aantal actuele praktijkwijsheden en academische inzichten rondom veranderen om een samenhangend beeld te schetsen van waar Veranderen over gaat. En hoe het gaat werken. Elk element Olifant, Berijder en Pad werken ze verder uit in hele praktische suggesties die elke manager, adviseur, medewerker en directeur kan snappen en – gelukkig – ook meteen kan gaan doen. In samenhang welteverstaan, want alleen op een van de drie elementen insteken gaat nauwelijks effect opleveren.

 

In het kort een paar suggesties die ze doen – die hier natuurlijk klinken als open deuren .... En toch, Einstein schijnt gezegd te hebben ‘Make things as simple as possible, but not simpler’. Het boek blijft mooi op dat scherpst van de snede balanceren.

 

Stuur de Berijder aan

  • Vind de lichtpuntjes: onderzoek wat werkt en doe dat na.
  • Schrijf de cruciale acties voor: geef concrete suggesties zodat mensen niet zelf een vertaalslag hoeven maken van abstract beleid naar hun eigen praktijk.
  • Wijs naar de eindbestemming: maak duidelijk wat de eindbestemming is en waarom het belangrijk is om daar aan te komen.

 

Motiveer de Olifant

  • Vind het gevoel: Iets weten is niet genoeg reden om in actie te komen, je moet het eerst zelf voelen en ervaren.
  • Verklein de verandering: breek je verandering in zulke kleine stukjes dat de eerste stap eenvoudig gemaakt kan worden.
  • Laat je mensen groeien: sluit aan bij wie mensen willen zijn, bij hun eigen waarden. Zo bouw je aan het gevoel dat de verandering helpt om te groeien als mens.

 

Effen het Pad

  • Pas de omgeving aan: Als een situatie verandert, verandert het gedrag. Pas dus de situatie aan.
  • Cultiveer gewoontes: Moedig mensen aan om van nieuw gedrag een gewoonte te maken.
  • Verzamel de troepen: Gedrag is besmettelijk, als een virus; zorg dat het zich verspreid door het speciaal te maken en vrije ruimte te scheppen waar het zich kan ontwikkelen.

 

De basis

De Heath broers hebben hun huiswerk goed gedaan. Ze baseren zich op actuele inzichten zoals Oplossingsgericht Veranderen, nieuwe inzichten in de neuropsychologie, Appreciative Inquiry, en boeken als Kotter’s ‘Het hart van Verandering’, The Tipping Point, Nudge, Influencer, Invloed van Robert Cialdini en Mindset van Carol Dweck. Daarmee sluiten ze aan bij een beweging die gericht is op groei en verandering door eigen kracht en talenten aan te spreken, gecombineerd met een zeer krachtige focus op betekenisvolle uitkomsten.

 

Het boek staat vol overtuigende voorbeelden en leest mede daardoor als een trein. Een aanrader!

 

Boek bestellen? Dat kan bijvoorbeeld hier.