Sparks 13 november

13 november: K&S Sparks over ontwerpen

This page is not available in English - View in Dutch:


K&S organiseert een aantal keer per jaar ‘K&S Sparks’ waarin we met geïnteresseerden op onderzoek gaan aan de hand van een actueel thema, een intrigerende vraag of een boeiende casus. Middels de ontmoetingen en gesprekken in deze sessies willen we ons vak weer een stapje verder brengen.


Op 13 november 2012 vindt er in de middag een Sparks-sessie plaats waar je kosteloos aan kunt deelnemen: Ontwerpen van leertrajecten: the next level met Erik Deen, Mariël Rondeel en Naomi den Besten. Op deze bijeenkomst willen we met alle deelnemers ontdekken hoe volgende stappen in het ontwerpen er uit kunnen zien. Dat doen we vanuit twee invalshoeken.

 

Ontwerpen 'the next level': aan de slag met nieuwe vragen uit Het Ontwerpboek

Op 1 september 2012 verscheen Het Ontwerpboek: leertrajecten ontwerpen voor vakmanschap en vernieuwing. Sparks begeleiders Erik Deen en Mariël Rondeel zijn redacteur van dit boek en auteurs van een flink aantal hoofdstukken.

 

Het Ontwerpboek biedt een kijkje in de keuken van ervaren ontwerpers, die werken met een scala aan leervragen in organisaties. Je vindt er mooie beschrijvingen van leertrajecten, maar ook spannende beelden van 'the making of'. Daarnaast vind je in Het Ontwerpboek lessen van ontwerpers uit andere ontwerpdisciplines, zoals een designer, architect en een industrieel ontwerper. De ontmoetingen met ontwerpers uit andere disciplines en een terugblik op de hoofdstukken uit het boek, leidden tot nieuwe ontwerpvragen. Zoals: 'Hoe kunnen we ontwerpen maken met een krachtig verhaal?' 'Hoe kunnen we een (fysieke) omgeving ontwerpen waarin lerenden zelf aan de slag gaan? 'Hoe kunnen we onszelf uitdagen om een grensverleggend ontwerp te maken, het schijnbaar onmogelijke te doen?' Met deze vragen, en met ontwerpvragen die deelnemers inbrengen, gaan we tijdens de K&S Sparks aan de slag.

 

Experimenteren met design thinking

We gaan ook aan die nieuwe ontwerpvragen werken door gebruik te maken van ‘design thinking’, een ontwerpmethode die is beschreven in verschillende publicaties van Tim Brown. Ontwerpen is niet alleen nadenken maar vooral doen en maken. Ofwel: denken met je handen! Prototypes bouwen en daarvan leren over een idee: wat werkt wel en wat niet? Naomi den Besten is een ervaren 'design thinker' en ondersteunt ons in het zoekproces. Ze doet onderzoek naar creatieve werkplekken die bijdragen aan leren, innoveren en veranderen op http://www.spaziale.org/?lang=nl

 

Meer informatie en aanmelden

  • Je kan je aanmelden voor deze sparks door een mail te sturen naar bgrijns@kessels-smit.com of door het inschrijfformulier in te vullen.
  • Datum: dinsdag 13 november 2012, 13.30 – 17.00 uur
  • Locatie: Maliebaan 45, Utrecht
  • Er zijn geen kosten aan deze K&S Sparks verbonden.