Schermafbeelding 2013 01 17 om 14.28.011

13-15 maart FCE Workshop Verhalen(d) Werken

This page is not available in English - View in Dutch:


Elk mens heeft zijn verhaal. Beïnvloed door context, ervaringen en ontmoetingen. In organisaties en teams komen al die verhalen bij elkaar, samen met dat van het grotere geheel. Vaak loopt deze ontmoeting harmonieus en als het ware vanzelf: leidinggevenden gaan met hun teams aan de slag om visie te ontwikkelen, doelen te bepalen en plannen te maken.

Soms lukt het ook niet of verloopt zo’n afstemming moeizaam. Mensen weten dan niet goed wat een visie of een vernieuwing voor hen kan betekenen, of hoe ze er concreet aan kunnen bijdragen. De energie lekt dan weg, er ontstaan misverstanden of zelfs weerstand.

 

Er komt steeds meer aandacht voor ‘storytelling’ en verhalend werken als belangrijke factor in (organisatie)ontwikkeling. Het gaat er daarbij niet om ‘één mooie gepolijste corporate story’ te maken, evenmin gaat het alleen om het verhaal van de leider. Het gaat er om de verhalen en anekdotes van iedereen te benutten om tot beweging te komen en betekenis te creeren.


In dit leertraject, begeleid door Christien Brinkgreve, Lieve Scheepers en Saskia Tjepkema, staat centraal hoe je verhalen kunt benutten bij (organisatie)ontwikkeling en vernieuwing. Dat kan op veel manieren, denk aan...

 

  • Het delen van elkaars verhalen levert veel herkenning en gezamenlijkheid op. Waardoor een basis ontstaat om verder te bouwen.
  • Plannen, visiestukken, memo’s, cijfers en statistieken krijgen betekenis door deze te laden met concrete anekdotes en belevingen.
  • Veel ‘impliciete’ kennis in een organisatie komt naar boven door praktijkverhalen en ervaringen te analyseren.
  • Toekomstige stappen koppelen aan eerdere ervaringen van een team helpt om draagvlak te krijgen en samen zicht op de toekomst te ontwikkelen.

 

Het is gericht op managers en op professionals op het gebied van leren en organisatieverandering en - ontwikkeling. Meer informatie....