Joeri Kabalt

Joeri Kabalt


Nederland, BelgiŽ

Samen met anderen beweging of verandering organiseren door de kracht van mensen aan te spreken en op die manier iets bijdragen aan het geluk van mensen op het werk of in de samenleving - dat is wat mij drijft.

 

Appreciative Inquiry

Daarom werk ik graag met Appreciative Inquiry (AI). Het mooie aan AI is dat het vooral een manier van kijken naar mensen en organisaties met zich meebrengt die veel in beweging zet. De mensen om wie het draait krijgen een actieve rol in het vormgeven van de toekomst van hun werk, team, organisatie of wijk. Samen onderzoeken ze wat er werkt en hoe ze dat uit kunnen bouwen. Door daar de focus op te leggen ontstaat enorm veel energie. En door te bundelen ontstaan er bijzondere processen. Zoals tijdens mijn afstudeerproject waarbij ik samen met de Curaçaose bevolking een Appreciative Inquiry over de toekomst van Curaçao organiseerde. Onderzoek is dan tegelijkertijd interventie: door samen te onderzoeken ontstaat er beweging.

 

Bijzondere ontmoetingen

Er gaat veel kracht uit van bijzondere ontmoetingen, als het gaat om leren, vernieuwen en beweging. Ontmoetingen waarin mensen onderzoekend kijken en samen op nieuwe ideeën komen. Dat ontstaat niet in een doorsnee vergadering. Maar je kunt het wel creëren. Door mensen op verschillende plekken in de organisatie of mensen met verschillende culturele achtergronden met elkaar te verbinden. Het delen van persoonlijke verhalen helpt om een connectie te maken en de ander, hoe verschillend ook, als mens te zien. Onderzoekende en waarderende vragen en uitnodigende vormen helpen het gesprek open te maken en elkaars invalshoeken echt te horen. Ik organiseer graag ontmoetingen tussen onwaarschijnlijke duo’s of groepen die voor beiden waardevol zijn: beleidsmedewerker en burger, multinational en NGO, directeur en uitvoerend medewerker.