Leiders van de toekomst 111838111751

Worstelingen van de leiders van de toekomst

This page is not available in English - View in Dutch:


Aflevering 5 van de podcastserie Leiders van de Toekomst staat online!

 

Deze podcast gaat in op de worstelingen die leiders van de toekomst meemaken in het vorm geven aan hun maatschappelijke queeste. Factoren die spelen in de organisatiecontext zoals het al dan niet ontvangen van steun vanuit de top van de organisatie of de veranderende korte termijn strategie van de organisatie die een maatschappelijk initiatief kan ondermijnen kunnen flink wat energie kosten. En ook innerlijke strubbelingen zoals het blijven volharden en geduld en vertrouwen houden terwijl de urgentie voor de verandering zo groot en dwingend is, of het continu moeten opboksen tegen de gevestigde orde zijn zomaar een paar thema’s die het toekomstgerichte leiders soms flink moeilijk kunnen maken. 

 

In deze aflevering komen de volgende toekomstbewuste leiders voorbij:

 • Emma Lucassen van BAM vertelt over haar persoonlijke ontwikkeling als leider en hoe ze effectiever is geworden in het verbinden en inspireren van mensen
 • Eva van Enk van de gemeente Eindhoven deelt een wijze les in het leren omgaan met onzekerheden – hoe kan je met de kennis van nu stappen nemen richting de toekomst?
 • Femke Kamp en Rowan Boeters van de UvA houden zich bezig met campusontwikkeling en vertellen over de uitdagingen van het behouden van een bruisende en bloeiende omgeving.
 • Het zijn van een leider van de toekomst vraagt om volharding. Laurie Kos is werkzaam bij de Gemeente Amsterdam en mede-initiatiefnemer van Fossielvrij Nederland en Stichting Groen Pensioen waar ze jaren ploeterden om uiteindelijk tot successen te komen.
 • Het raakt aan wat Heleentje Swart van Spark the Movement vertelt. Zo schetst zij dat er soms momenten zijn waarop het draagvlak onder haar werk lijkt te verdwijnen. Met terugwerkende kracht ziet ze een golfbeweging en zegt ze daarover dat de zaadjes die je plant dan toch weer opkomen. Vertrouwen blijven houden dus. En ook het besef dat je niet degene bent die gaat oogsten.
 • Jeroen Dekkers was Head of Supply Chain bij McDonalds. Het doorvoeren van veranderingen op het tempo die Jeroen voorstond bleek niet altijd even vanzelfsprekend in de organisatiecontext.
 • Marike Bonhof vertelt vanuit de hoedanigheid als bestuurder bij Vitens hoe het tegen de stroom in gaan soms voor innerlijk conflict zorgde.
 • Rinze Anne van der Sluis deelt zijn ervaringen als teler bij BioBrass en hoe het onvoorspelbare klimaat hem uitdaagt in zijn werk.
 • Imke van Gaal zette bij Avans Hogescholen duurzaamheid hoog op de agenda. Ze deelt haar ervaringen met het voeren van moeilijke gesprekken en het omgaan met ongemakkelijke situaties.
 • Fons Janssen werkt als coördinator aan het European Climate Pact en vertelt over situaties die hij liever uit de weg was gegaan.
 • Wieke van de Haterd is werkzaam als afdelingshoofd Grip op Geldzaken bij de Gemeente Rotterdam en moest echt even schoon schip maken toen ze bij de afdeling aantrad.
 • Muriel Arts, oprichter van Impacting Today vertelt over haar uitdagingen in het werk waarbij andere belangen of intenties blijken te spelen dan bij aanvang gedacht. Ze onderschrijft het belang van eerlijkheid en transparantie in de samenwerking en daar helder op te contracteren.
 • Ilyes Machkor van het Dijklander Ziekenhuis deelt zijn lessen over succesvol leiderschap en het creëren van een veilige en innovatieve omgeving.
 • Tot slot vroegen we Aniek Moonen wat haar nog effectiever zou maken als leider van de toekomst. Zij was tot voor kort voorzitter van de jonge klimaat beweging en deelt haar geleerde lessen. 

 

Luister via

 

Ben jij ook een leider van de toekomst of hard op weg er een te worden en wil je deelnemen aan de leergang Leiders van de Toekomst? Kijk dan vooral even op de website en schrijf je in.