blogshopnstyle

Verbinding maken met kwetsbaarheid

This page is not available in English - View in Dutch:


Leer gemaakt van vissenhuid, the seven basics en compatible closet. Voor mij nieuwe termen maar voor deelnemers van de kick-off training van Shop ’n Style gesneden koek. Ik heb het over negen stijlvolle pioniers met de ambitie om de fashion industrie eerlijker en duurzamer te maken. Samen lanceren zij een nieuw verhaal. Het verhaal van feel good fashion.
 

Verbinden door herkenning

Op de vroege zaterdagochtend nippen deelnemers een tikje afwachtend aan hun kopje koffie of thee. Ik begeleid een dag die in het teken staat van teambuilding en inspiratie. Hoe vorm je met fashion-lovers uit alle windstreken van Nederland een hecht team dat samen opstaat voor kleding met een goed verhaal? We starten onze dag in een kring. Iedere deelnemer stelt zichzelf voor. Niet de gebruikelijke “ik ben … en ik werk bij…” maar een voorstelronde die dieper gaat. We delen waar we trots op zijn en waarmee we ons verbonden voelen. We delen over onzekerheid, hoe het ons soms in de weg staat. Ook praten we over onrechtvaardigheid en hoe ons dat raakt. Zonder exact van elkaar te weten welke opleiding of baan iemand heeft, is de toon gezet. Het voorstelrondje is getransformeerd van gegevensuitwisseling naar verbinding. Een verbinding door de herkenning van het verhaal van de ander.
 

Een krachtig verhaal

We gaan aan de slag met de vraag: hoe sta ik voor een groep? Wat voor verhaal heb ik te vertellen? We ontdekken dat een verhaal kracht heeft, als het dichtbij jezelf ligt. Als je als spreker kunt vertellen waarom fair fashion voor jou belangrijk is. Durf je de interactie met de groep aan te gaan? Wat vinden zij belangrijk? Kun je jouw verhaal verbinden aan dat van de groep? Zo’n verbinding maken is kwetsbaar. Toch is het die kwetsbaarheid wat een verhaal krachtig maakt.
 

Verbinden met de toekomst

Na het oefenen met vaardigheden gaat onze blik terug naar de historielijn van Shop ‘n Style, die we eerder die ochtend hebben verkend. Dit keer niet om te weten waar we vandaan komen, maar om ons te verbinden aan de toekomst. Waar willen we naar toe? Hoe kunnen we de toekomst van Shop ’n Style tot een succes maken? Een fikse brainstorm doet tal van ideeën opwaaien. Vol energie worden plannen gesmeden om met elkaar Shop ’n Style nog beter op de kaart te zetten.
 
Een uurtje later fiets ik met een heerlijke goodybag aan mijn stuur naar huis. Hoewel ik moe ben van een lange dag, voel ik me geïnspireerd en verbonden. Wat een krachtige mensen die in al hun kwetsbaarheid nu al zoveel teweeg hebben gebracht.