Voorkant Toolbox 111879676059
HomeBookstore › book

Toolbox Leren in het Werk

This page is not available in English - View in Dutch:

Hoe leer jij? Op welke momenten steek je nou echt iets op, krijg je nieuwe inzichten, reflecteer je, probeer je iets nieuws uit? Vaak denken we bij leren aan formele momenten, zoals een cursus of een training. In de praktijk blijkt dat de werkplek de belangrijkste bron voor leren is. Daarom ontwikkelden wij een toolbox om het leren in het werk te ondersteunen. Deze toolbox hebben we gemaakt voor het Alrijne ziekenhuis. En we vinden het heel leuk dat we in samenspraak met Alrijne deze toolbox met jullie mogen delen.

 

Maar hoe doe je dat eigenlijk, leren tijdens het werk ondersteunen?! In de kern gaat het erom de werkplek te benaderen en in te richten als leerplek en zo op je afdeling of in je team een klimaat te creëren waar je medewerkers uitdaagt om zich verder te ontwikkelen. Een continue nieuwsgierigheid cultiveren naar het onderzoeken van mogelijkheden tot verbetering in het werk, daar gaat leren over!

 

Vier thema's

We hebben de tools in de toolbox onderverdeeld in vier thema’s, namelijk

a. reflecteren op het werk;

b. iets nieuws uitproberen;

c. het leerklimaat versterken; en

d. een lerende focus als leidinggevende.

De werkvormen zijn waarderend, progressiegericht (stap vooruit) en transparant.

 

Waarderend perspectief op leren en ontwikkelen

Deze toolbox is gemaakt voor teamleiders die het leren binnen hun team willen stimuleren en een positief leerklimaat willen ontwikkelen. De verschillende tools hebben daarom als uitgangspunt een waarderend perspectief op leren en ontwikkelen. Daarbij kijk je steeds naar wat werkt en wat dus de moeite waard is om verder uit te bouwen. Bij dilemma’s en uitdagingen sta je stil bij waar het lukt om tot een doorbraak te komen. Deze manier van kijken nodigt uit tot het zien en ervaren van progressie. Dit werkt motiverend en is een inspirerend perspectief om ook op je eigen team of afdeling toe te passen.

 

We hopen dat deze toolbox je inspireert het leren een plek in het dagelijkse werk te geven!