podcast positief onderwijs 111877420305

This page is not available in English - View in Dutch:


“Ik word er heel gelukkig van als een leerling aan het begin van de vierde klas zegt: ik heb zo’n persoonlijke groei doorgemaakt in hoe ik de wereld tegemoet treed.” – Aron, docent en coachcoördinator op Mavo Centraal.

 

In deze podcastserie hoor je hoe vier scholen op eigen wijze bouwen aan positief onderwijs en welk effect dit heeft op de mensen die zich in de school bewegen. Je hoort verhalen van docenten, leerlingen en schoolleiders. En de ervaringen en tips van externe begeleiders die een tijdje optrokken met de scholen om positief onderwijs te laten landen. Deze podcastserie is onderdeel van een actie-onderzoek dat we, samen met Garrison Institute en Take a Step, deden met deze scholen.

 

Op 15 juni organiseren we een meetup voor mensen die er meer over willen leren en uitwisselen.  

 

Aflevering 1: WHY

Motivatie, talentontwikkeling, stress en angst. Reden genoeg voor een school om op zoek te gaan naar een andere manier van onderwijzen. In deze aflevering hoor je waarom positief onderwijs voor de vier scholen de sleutel is tot geïnspireerde, gemotiveerde, gelukkige en ontspannen leerlingen en docenten. In deze aflevering introduceren we ook de vier scholen.

 

Luister via Spotify

Luister via Soundcloud

 

Aflevering 2: HOW

Wat is er nodig om te bouwen aan positief onderwijs in een school en hoe betrek je de mensen in de school hierbij? Het vraagt iets van je mindset, van hoe je communiceert en hoe je onderwijs organiseert. Dit soort processen en bewegingen beginnen vaak met een kleine, persoonlijke spark die dan uitgroeit tot een groot, collectief enthousiasme.

 

Luister via Spotify

Luister via Soundcloud

 

Aflevering 3: WHAT

Het verschilt per school welke interventies en acties passend zijn om positief onderwijs in de praktijk vorm te geven. Scholen richten zich bijvoorbeeld op:

  • het aanleren van sociaal- emotionele vaardigheden bij leerlingen,

  • het versterken van autonomie en eigen ontwikkelruimte van leerlingen

  • de relatie tussen docent en leerling

  • professionalisering en groei van docenten

 

Luister via Spotify

Luister via Soundcloud

 

 

Het onderzoeksrapport waarop de podcasts zijn gebaseerd vind je hier.

 

Enthousiast en nieuwsgierig geworden?

Op 15 juni organiseren we een meet-up met workshops en ruimte om kennis te delen rondom het thema positief onderwijs.
“Ons doel is dat we de brug kunnen vormen naar de volgende stap. Dat ze als actors mee kunnen doen aan de maatschappij. En als we ervan uitgaan dat iedere leerling anders is, hoe kan je dat dan het beste doen?”
Dennis, docent op Ithaka