nieuwe collega Hannes 111833343795

“Een goed leerproces is zoals een goede chocomousse: zowel luchtig als met een stevige basis”

This page is not available in English - View in Dutch:


Een wervelwind aan metaforen, grapjes en inzichten waait je tegemoet als je met Hannes aan de tafel zit. Tegelijk voel je daaronder ook de ernstige intenties van iemand die heel betrokken is en met zijn projecten altijd op zoveel mogelijk maatschappelijke impact mikt. West-Vlaming en wereldburger, vrijwilliger en professional, luchtig maar toch ernstig: Hannes jongleert in werk en privéleven met schijnbare tegenstellingen alsof het niets is.

 

Blijf trouw aan jezelf

 

We zijn er zeker van dat jij heel originele dingen op een blanco T-shirt zou zetten als we je dat zouden vragen, juist?

Grappig toeval! Ik had vroeger namelijk een lijstje met leuke quotes of ideeën die ik dan op een t-shirt liet drukken. Zo heb ik nog rondgelopen met ‘Insert Coffee to start’, ‘Verboden aan te plakken’ en ‘Tried being normal once; worst 2 minutes of my life’. Ik had er ook één met ‘Special H’ erop, met het design van de ontbijtgranen van Special K! Ik denk dat zo’n creativiteit me wel een beetje typeert. Het getuigt ook van de speelsheid, de luchtigheid die ik graag in het leven breng. Het lijstje is er niet meer en ondertussen gebruik ik die t-shirts vooral om klusjes uit te voeren. Mocht je me nu vragen om een t-shirt te ontwerpen, dan zou ik gaan voor een groen t-shirt (dat past goed bij mijn ogen) met een minimalistisch logo op de borst of met mijn initialen. Dat kan me dan herinneren aan twee belangrijke principes in mijn leven: ‘less is more’ en ‘blijf trouw aan jezelf’. Graag in combinatie met Happy Socks, want het leven is te kort voor saaie kousen.

 

Hoe ben je opgegroeid?

Ik ben de jongste van 3! Mijn twee oudere broers zijn een stuk ouder, waardoor we wat naast elkaar opgegroeid zijn. Wannes Cappelle (van muziekgroep Het Zesde Metaal) zingt het heel mooi samen: “ie loopt fluttend door de deurn die door joe geopend zin gewest”. En die muziekkeuze toont ook direct waar ik opgegroeid ben: in het mooie Zuid-West-Vlaanderen. Het is een streek waar iedereen elkaar nog kent, de familie op twee straten van elkaar woont, de bakker zijn brood op straat laat afkoelen en de wekelijkse markt dé uitstap is.

 

Bijdrage leveren aan een betere maatschappij

 

Voor wat voor werk kom jij graag je bed uit?

Voor projecten met een maatschappelijke impact! Ik wil een bijdrage kunnen leveren aan een betere maatschappij. Een traject waarin participatie centraal staat en de deelnemers de richting bepalen, vind ik sowieso geweldig. Zo ben ik momenteel bezig aan een traject binnen Samana waar we de vrijwilligers bevragen rond participatie en inspraak binnen de werking om daar de werking op te kantelen. Zo willen we een nog betere organisatie creëren, die mensen met een chronische ziekte zowel als mantelzorgers optimaal begeleidt en ondersteunt.

 

Vrijwilligerswerk is ook iets belangrijks voor je, niet?

Zeker, mijn vrijwilligerswerk heeft me gemaakt tot wie ik ben. Bij jeugdorganisatie BIZON vzw kreeg ik echt heel veel kansen om mezelf te ontdekken, om te experimenteren. Vandaag ben ik nog steeds actief in het vrijwilligerswerk, als bestuurder bij Jong Gent in Actie, een vereniging waar armen het woord nemen. Jeugdwerk-DNA zit in mijn bloed en dat stroomt nog door in mijn begeleidingen. Het zorgt voor een twist in mijn aanpak, een speelsheid, een krachtige kronkel. Ik ben ervan overtuigd dat die zaken net voor een sterkere leerervaring zorgen. Mijn zoon van anderhalf jaar oud (de tijd vliegt!) toont me elke dag het mooie van leren, van ontdekken, van ‘in het moment zijn’. Hij helpt me ook om te relativeren. Ik neem het allemaal mee in mijn werk, het geeft me een stevige basis.

Een goed leerproces is zoals een goede chocomousse

 

Wat betekent leren voor jou?

“Een goed leerproces is zoals een goede chocomousse: zowel luchtig als met een stevige basis”, zeg ik wel eens. Leren is enerzijds “Wroeten in d’eirde”, om het met de woorden van mijn grootmoeder uit te drukken. Het is werken, graven, diep gaan, jezelf uitdagen, kritische zijn, durven. De zaken op scherp stellen, heruitvinden en kneden. Die intense activiteit moet je anderzijds voorzien van de nodige luchtigheid, zuurstof, om het eerste blijvend te kunnen waarmaken. Je moet fouten mogen maken en lachen. Je brengt dan een mopje tussendoor, of een werkvorm waar net wat minder spanning op zit. Spelenderwijs leer je sowieso het best, of ik toch (lacht)!

 

Wat is de belangrijkste professionele trend die je ziet?

Dat er meer aandacht is voor de Appreciative Inquiry (AI), het waarderend onderzoek. We werken dagelijks met AI bij Kessels & Smit en ervaren de kracht van het positieve ervan in ons werk. En het is leuk om te zien dat organisaties daarin willen investeren. Laten we dat meteen toepassen!

 

Wie bewonder jij?

Mijn vrouw! Zij heeft de wonderschone gave om alles op een positieve manier te bekijken en zo steeds het beste in de mensen te zien, hen te appreciëren en vaak (zelfs onbewust) uit te dagen om een betere versie van zichzelf te worden. Zonder haar zou de wereld (en zeker die van mij) er minder mooi uitzien.

 

Stel: je hebt volledig financiële en sociale vrijheid, waar ben je, wat doe je?

Dan vind je me in een gezinstehuis. Een gerenoveerde vierkantshoeve waar mensen kunnen komen logeren, een training geven, een feest vieren, maar waar er ook plaats is voor ons gezin, samen met enkele kinderen of jongeren uit de bijzondere jeugdzorg. We zouden dan enerzijds een gezin vormen en anderzijds de hoeve met al zijn ‘faciliteiten’ uitbaten. Bij dit laatste kunnen de talenten van de jongeren dan naar boven komen: iemand die het onthaal mee regelt en de boekingen verzorgt, iemand die de tuin mee onderhoudt, iemand die samen kookt voor de gasten...

 

Dartel

 

Als je één woord zou mogen kiezen dat je typeert, welk woord is dat dan?

Ik heb de vraag doorgespeeld aan mijn vrouw, zij kwam met “dartel”. Dat is uiteraard een beetje grappig, maar ik vind dat het goed past. Ik ben vrolijk, creatief en doordat ik altijd in beweging ben kan ik snel schakelen, als het moet.

 

Contact

Benieuwd naar wat Hannes voor uw organisatie kan betekenen?