Roos van Jericho

Lessen uit de natuur

This page is not available in English - View in Dutch:


Ik kreeg recent een bijzonder geschenk die me nog maar eens de veerkracht van levende organismes liet ervaren, met name een roos van Jericho. In een plastic doosje zat een verdorde plant, die klaar leek om in het compostvat te gooien. Maar, toen ik die verdroogde plant in een bord met water zette, duurde het amper een halve dag voor de verdroogde plant kleur begon te krijgen en begon open te bloeien. Wat initieel dood leek, begon terug te leven! Na een tweetal dagen had ik een mooi groen plantje staan op de keukentafel. Na een week haalde ik de groene roos van Jericho terug uit het water en borg ik ze terug op in het plastic kokertje. Ondertussen is ze terug helemaal opgedroogd.

 

De veerkracht van levende systemen

Dit bijzondere plantje werd voor mij een mooie metafoor voor de kracht van levende systemen (= mensen, teams, organisaties, netwerken, families, ...). Soms lijkt een individu, gezin, team, afdeling, ... verdord. Er stroomt niets meer, de ziel is eruit, … . In dat kader spreekt men zelfs over organisatie burn-out. Meestal is dat echter een soort coping- of overlevingsmechanisme. Mensen zetten zichzelf op stand-by als ze merken dat ze geen positief verschil (meer) kunnen maken of als ze merken dat ze hun waarden niet (meer) kunnen beleven en/of vorm geven. Vaak worden dit soort mensen aan de kant gezet of als stagnerend bestempeld. Zelden wordt op zoek gegaan naar de diepere reden van die verdorring. Terwijl het vaak de omstandigheden zijn - in combinatie met een persoonlijk onvermogen om ermee om te gaan - waardoor mensen verdorren.

 

Systemische opstellingen als manier om terug stroming te brengen

Systemische opstellingen zijn een ontzettend boeiende en leerrijke manier om op zoek te gaan naar wat nodig is om terug stroming te brengen in levende systemen. De reden waarom het niet meer stroomt, noemen we binnen dat werk "verstrikkingen". Net door deze methodiek meer en meer in te zetten in organisaties, teams en families, leren we wat verst(r)ikkend werkt en wat er nodig is om de veerkracht van levende systemen (terug) aan te boren. De roos van Jericho geeft nog meer vertrouwen in dat vermogen en prikkelt onze passie om levende systemen terug te doen stromen.