HomeInspiration › article

Motiveren van medewerkers voor leren, werken en veranderen. Opbouwen van spanning tussen visie en realiteit.

By: Luk Dewulf - ; Source: In Opleiding & Ontwikkeling.15, nr.3   02-19-2002

This page is not available in English - View in Dutch:

Elke HRD-professional weet dat met leermotivatie rekening moet worden gehouden bij het ontwerpen van leeractiviteiten. Voor het leren in arbeidsorganisaties is het verband tussen de motivatie voor leren en de motivatie voor werken en veranderen erg belangrijk. Om die motivatie voor werken en veranderen aan te duiden, spreken we vaak over ‘creatieve spanning’ en om de motivatie voor leren aan te duiden, spreken we meestal over ‘leerspanning’.

 

Gezien het belang om leren en werken met elkaar te verbinden wordt in deze bijdrage gezocht naar een verbinding tussen de begrippen ‘creatieve spanning’ en ‘leerspanning’. Eerst onderzoeken we de herkomst en de betekenis van de beide begrippen. We vragen ons af of beide begrippen ontstaan zijn uit of verbonden zijn met bestaande concepten uit de (instructie-
)psychologie. Vervolgens trachten we ze met elkaar te verbinden om ten slotte aan te geven hoe HRD-professionals bij het adviseren en het ontwerpen van leeractiviteiten van deze ideeën gebruik kunnen maken.