onderwijsagenda

Wat is er mis met ons onderwijs?

Diese Seite ist auf Deutsch nicht verfügbar. - lesen auf Niederländisch:


Een opmerkelijk initiatief van het Nederlandse dagblad De Volkskrant. De krant gaat op zoek naar de grootste problemen in het onderwijs. Dit weekend is de site De Onderwijsagenda de lucht in gegaan. En het loopt storm. In een aantal dagen tijd reageerden al zo'n 11.000 mensen. Op de site poneert een 'panel der wijzen' onder voorzitterschap van Robbert Dijkgraaf 30 problemen waarmee het onderwijs volgens hen kampt. Lezers kunnen aanvullen, stemmen en reageren, en doen dat massaal.

 

Organisatorische rompslomp, grote klassen

Het probleem dat op dit moment de meeste stemmen heeft is: 'organisatorische rompslomp belemmert steeds vaker het gewone lesgeven'. Ook zaken als grote klassen, betrokkenheid van ouders en overbelasting van leerkrachten kunnen op veel herkenning rekenen. Sommige vraagstukken krijgen vooral veel bijval, andere roepen gemengde reacties op. Zoals de stelling: 'Ons onderwijs is te weinig gericht op persoonlijke ontwikkeling van kinderen'. Daar vind je zeer sterke voor- en tegenstanders. Er staan ook verrassende problemen bij, eentje die mij aan het denken zette: 'te veel scholen zijn eilanden in de samenleving'.

 

Hoe verder?

Wat is het doel van het inventariseren van deze problemen? De Volkskrant heeft een mooi plan. Uit alle problemen selecteert het 'panel der wijzen' op basis van de stemming begin 2010 de zes meest prangende. Vervolgens gaan verslaggevers op zoek naar mogelijke oplossingen, inspirerende invalshoeken om een probleem anders te benaderen en praktijkverhalen van situaties waarin het juist WEL goed gaat. Een soort waarderend onderzoek dus...

 

Meepraten?

Ga naar www.deonderwijsagenda.nl en praat mee. Stem op een probleem of zet een probleem op de kaart dat u hoog zit. Als onderwijsprofessional, of als betrokken ouder. Het kan tot 10 december.

 

Overigens: ook op www.trouw.nl kunt u stemmen. Het 'Polderpeil' gaat dit keer ook over 'wat is het grootste probleem in het onderwijs.'

 

Kijken: documentaires over het onderwijs

Dagblad Trouw presenteert 4 prachtige documentaires over het onderwijs via haar website. Zeker kijken! Naar het verhaal over het Erasmiaans, het zwartste gymnasium van Nederland, Meester Ben uit de Schilderswijk, groep 8 uit de Pijp en de Turkse plattelandschool.