Barbara van der Steen3

Barbara van der Steen

Nederland

Na 10 rijke jaren bij Kessels & Smit, The Learning Company, hebben Aart Goedhart en Barbara van der Steen gezamenlijk een volgende stap naar een nieuwe toekomst gezet.

 

"Wij nemen in die reis de herinneringen aan de mooie jaren bij Kessels & Smit mee. En de verbinding met K&S is ons ook dierbaar. We zetten weliswaar de stap uit ons vertrouwde ‘huis’, en blijven ook verbonden als Fellow. Dat betekent dat we samen blijven werken en elkaar verder helpen wanneer de gelegenheid daar is." (lees meer)

 

Vanaf 1 november 2016 zijn zij te bereiken via agoedhart@proceskunde.com en bvandersteen@proceskunde.com en via de websites www.proceskunde.com en www.inplace.nl.

 

 

Aandachtig stil staan om verder te komen;

Nieuwe vragen verder brengen in experimenten


Een van de uitdagingen vandaag de dag is om je weg te vinden in een samenleving met steeds meer keuzes en overwegingen. Of het nu gaat om hoe je je vrije tijd besteedt, met wie je wel of juist niet omgaat of de telkens terugkerende vraag ‘hoe je je werk vormgeeft’.
 
Keuzes als deze zijn een opgave in de tijd dat veel grenzen wegvallen en de hele wereld binnen handbereik ligt door tv en internet. Om in deze grenzeloze oceaan je weg te vinden is het heel menselijk om vaste patronen te ontwikkelen. We bouwen gewoontes en instituties om niet elke dag onszelf te hoeven uitvinden. Als professional, collega, vriend, partner of ouder. Soms gaan deze nieuwe kaders in de weg zitten. We leggen onszelf en anderen onnodige beperkingen op. Het gevoel stil te staan en vast te zitten is voor veel mensen een onrustige ervaring. Dat kan echter ook leiden tot nieuwe creatieve ingevingen. En nieuwe vragen over jezelf.
 
Ik coach en adviseer mensen bij deze persoonlijke en professionele vragen. Ik help ze hun volgende experiment vorm te geven en aan te gaan. Ik geef workshops en lezingen over onderwerpen als: Bevlogenheid in mijn vak. Hoe vind ik moed om het anders te doen? Hoe ga je verder na tegenslag? en de rol van Kwetsbaarheid in het werk.
 
Ik werk graag ook met teams in de zoektocht naar verandering en vernieuwing in hun werk. Ik denk mee over concrete experimenten en nieuwe ervaringen die passen bij de dromen, wensen en ambities die actueel zijn.
Een mooi voorbeeld is een nieuw concept waarin mensen (bv. die boventallig zijn geraakt) in een groep worden ondersteund om een nieuwe toekomst te vormen. Ze worden in die groep uitgedaagd binnen 6 maanden gezamenlijk een onderneming op te zetten over de grenzen van hun organisatie heen.
 
Ik kijk vanuit een sociaal-psychologisch, filosofisch en proceskundig perspectief met als uitgangspunt dat ‘alles altijd in wording’ is. Ontwikkeling is er altijd. Juist door aandacht te hebben voor ‘wat er is’ kom je tot inzicht in de te zetten vervolg-stappen.
 
Ik ben sinds 2004 verbonden aan Kessels & Smit. Sinds 2011 verzorg ik samen met collega Aart Goedhart de leergang ‘Proceskunde, Werken met Aandacht’. Dit is een leergang voor projectleiders en adviseurs die de processen tussen mensen meer aandacht willen geven in hun werk. Binnen dit thema geven we ook lezingen en workshops.
 
Daarnaast werk ik met veel plezier als kerndocent bij de School of Life in Amsterdam (filosofie voor elke dag) opgericht door Alain de Botton.