Arjan3

Arjan de Hoog


Nederland

Het werk makkelijker, mooier en sneller maken

 

In netwerken en organisaties neemt het gebruik van ICT enorm toe. Er kan echter nog zóveel meer. Om een simpel voorbeeld te geven: het rondsturen van nieuwsbrieven. Dat gaat vaak nog via de mail, heel ingewikkeld en traag. Een simpele toepassing als Mailchimp is makkelijker, mooier en sneller.
Dat is wat ik graag doe: mijn expertise toevoegen aan projecten, zodat het werk makkelijker, mooier en sneller verloopt.


Ik ben afgestudeerd in Digitale Communicatie. Dat is een breed vakgebied: ontwerpen en ontwikkelen van apps en websites, gebruikersvriendelijk maken van toepassingen (usability), benutten van social media in het werk, marketing, zoekmachine-optimalisatie en nog veel meer. Het is onmogelijk om in de dagelijkse praktijk dat hele vakgebied te bestrijken.

Ik heb altijd affiniteit gehad met leren en opleiden. Tijdens mijn stageperiode bij Kessels & Smit heeft deze interesse zich alleen nog maar verder ontwikkeld. De leergang Opleidingskunde die ik nu volg helpt bij de verdieping die ik nodig heb als adviseur en ontwikkelaar.

Mijn bijzondere belangstelling gaat uit naar 'cloud learning'. Een centraal punt, een leeromgeving in een project of organisatie waar je inspiratie en info kunt halen en brengen. Toegankelijk op alle soorten apparaten waarmee je het internet op kan,  natuurlijk met veilig inloggen. Het beste werkt dit als je zo’n ‘cloud’ in samenwerking met de gebruikers kan ontwikkelen en ‘in de lucht’ kan houden. Het altijd en overal leren komt op deze manier steeds dichterbij.

Professionals en organisaties omarmen sommige toepassingen direct, bij andere merk ik meer aarzeling. Men zoekt naar iets nieuws en vindt het nieuwe tegelijk ook spannend. Er is bereidheid tot experimenteren, maar ook twijfel aan de werking. Het liefst heeft men iets waarvan de werking al bewezen is – maar ja, dan hoef je niet meer te experimenteren en mis je een belangrijk gezamenlijk leerproces.

ICT-toepassingen zijn altijd ondersteunend, vervangen nooit het persoonlijke contact. Leidraad is voor mij de vraag: hoe kan het systeem zich voegen naar de mens, in plaats van andersom. Onderzoek naar gebruikersvriendelijke online-leeromgevingen ontwikkelt zich nog altijd. Daar ligt voor mij een grote uitdaging. Het is een nieuwe wereld die uitnodigt tot experiment.